Privreda
0

Šarović: Malverzacije u objektima za izvoz mesa u Tursku

FENA
Mirko Šarović (Foto: FENA)
Mirko Šarović (Foto: FENA)
Delegat Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBIH) Mario Karamatić (HSS) zatražio je danas od ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića odgovor na pitanje o malverzacijama kada je u pitanju izvoz mesa u Tursku.

Naglasio je da ukoliko su te informacije tačne u pitanje će biti doveden izvoz mesa u Tursku, a malverzacije je važno razotkriti te navesti firme koje su nepravilno poslovale.

Šarović je iznio podatak da je u 2015. u Tursku izvezeno mesa u vrijednosti od 87 miliona KM, u 2014. izvezeno je 5,6 miliona KM, dok je u 2012. i 2013. godini izvezeno simboličnih 6.000 KM.

Podsjetio je da je vlada Turske odobrila uvoz smrznutog i svježe rashlađenog mesa iz BiH u Tursku u količini od 15.000 tona godišnje i 1.000 tona prerađenog goveđeg mesa (kavurme).

Ministar Šarović naglasio je da su nakon informacija o malverzacijama provodene procedure provjere ovih te da su uočene brojne nepravilnosti poput nepostojanja veterinarskih inspektora, izvozni objekti nisu u skladu s propisanim procedurama, a otkriveno je i 725 falsificiranih pasoša životinja kod tri izvoznika te falsificirane ušne markice.

Delegata Kluba Srba Dragutina Rodića (DNS) zanimalo je da je tradicionalni način trgovine s Hrvatskom obavezujući za BiH, iako nije u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i ako bi to bilo primjenjivano kakve su posljedice za izvoznike, s obzirom na to da ovaj dio privrede u BiH treba zaštititi.

Šarović je ponovio da BiH do sada u pregovorima nije prihvatila princip tradicionalne trgovine jer je taj zahtjev za BiH i njene poljoprivredne proizvođače neprihvatljiv.

Delegat Kluba Srba Sredoje Nović (SNSD) postavio je pitanje u vezi sa zdravljem građana BiH s posebnim osvrtom na moguću opasnost od epidemije svinjskog gripa (virus AH1N1) i eventualno pojave takozvanog "zika" virusa, pri čemu je zatražio i konkretne podatke u broju oboljelih i umrlih od gripa u BiH.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović kazao je da Ministarstvo koordinira aktivnosti u vezi s praćenjem i prevencijom bolesti čije su kliconoše virus AH1N1 i tzv. "zika" virus.

Do 8. februara, kazao je Osmanović u Bosni i Hercegovini, bilo je 19.496 osoba oboljelih od gripe, od čega su u Republici Srpskoj registrirana dva smrtna slučaja, jedan je, pojašnjava ministar, posljedica svinjske gripe, a analiza uzročnika drugog smrtnog slučaja još je u toku, dok u Federaciji BiH nema evidentiranih smrtnih slučajeva od bilo kog oblika gripe.

"Broj hospitaliziranih osoba trenutno je 31, a broj prijavljenih oboljenja od gripa manji je nego prošle godine, kao i broj posjeta ljekaru. Jednom riječju, za sada epidemisjki prag nije premašen u BiH", kazao je Osmanović.

Govoreći o opasnosti po građane BiH od tzv. "zika" virusa, on je naveo da je Svjetska zdravstvena organizacija dostavila BiH set preporuka za prevenciju i zaštitu od oboljenja koja su posljedica "zika" virusa, a među njima i restrikcija putovanja u rizične zemlje, kao i trgovine s tim državama.

Osmanović smatra da ne treba potcjenjivati opasnost od "zika" virusa, tim prije jer je njegov prijenosnik tigrasti komarac, koji svoja staništa ima i u Evropi.