{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šarović: BiH mora postati konkurentnija kako bismo privukli investicije

S
4.6.2013. u 16:04
5
2
Šarović: BiH mora postati konkurentnija kako bismo privukli investicije
5
Šarović: BiH mora postati konkurentnija kako bismo privukli investicije
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Mostaru da BiH mora postati konkurentnija u odnosu na zemlje u okruženju, jer se jedino tako mogu privući strane investicije.
Šarović, koji je otvorio prvu godišnju konferenciju "Povoljno poslovno okruženje u Federaciji BiH", rekao je da stvaranje povoljnog poslovnog okruženja nije ad hoc aktivnost jednog nivoa vlasti, već stalni proces na lokalnom, kantonalnom, entitetskom i nivou BiH.

"Privlačnost poslovnog okruženja u BiH može se obezbijediti ukoliko naše društvo, institucije i cijela zemlja budu stabilni. Te stvari direktno utiču na atraktivnost BiH za investicije i na njima trebamo svi raditi", naglasio je Šarović, ocjenjujući ovu konferenciju kao vrlo bitnu da bi se u BiH stvorilo povoljno poslovno okruženje.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić naglasila je da je privreda jedan od najboljih parametara razvoja lokalne zajednice, u kojima se upravo i događaju sve privredne aktivnosti.

"Građani najveći postotak potreba završavaju i ostvaruju upravo u njima. Na nama je da omogućimo da imaju dobro okruženje, da bi mogli raditi i otvarati radna mjesta", rekla je Rešićeva.

Federalni ministar razvoja, preduzetništva i trgovine Sanjin Halimović rekao je da su na konferenciji otvorene mogućnosti novih projekata, prije svega, podrške mladim ljudima koji započinju svoj biznis u FBiH.

On je objasnio da se mladim ljudima pomaže uplatom doprinosa za njihove zaposlene, odnosno da se pomaže pri registraciji firme, ali i subvencionisanjem kamate na kredite.

Hans Esterman, savjetnik za strateški razvoj u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) iz Srbije, rekao je da je ova organizacija razvila projekat certifikovanja opština sa povoljnim poslovnim okruženjem sa donatorima i partnerima.

On tvrdi da na ovaj način opštine poboljšavaju svoje usluge, te da se generalno poboljšava i situacija u opštinama širom jugoistočne Evrope.

Promocija povoljnog poslovnog okruženja je promocija sertifikovanja gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u FBiH, radi uvođenja jedinstvenog standarda u radu gradskih i opštinskih administracija čime će se poboljšati djelotvornost lokalnih uprava i značajno unaprijediti lokalno poslovno okruženje, navode u federalnom Ministarstvu razvoja, preduzetništva i trgovine.

Na konferenciji, koju je organizovalo to ministarstvo u saradnji sa NALED-om i njemačkim Fondom za razvoj (GIZ), potpisan je sporazum o uspostavljanju Mreže za povoljno poslovno okruženje u FBiH koja će biti nosilac aktivnosti u vezi sa programom sertifikovanja opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u ovom entitetu.

Potpisnici sporazuma su federalno Ministarstvo, Privredna komora FBiH, četiri regionalne razvojne agencije iz FBiH /REZ, NERDA, SERDA i REDAH/ i Savez gradova i opština FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: