Privreda
6

Sarajevski aerodrom obilježava 18 godina od poslijeratnog otvaranja

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo danas je saopćeno je prošlo 18 godina otkako je taj aerodrom nakon ratnih zbivanja i potpunog uništenja ponovo otvoren za civilni zračni promet.

Podsjeća se da je svečanost poslijeratnog otvorenja upriličena 15. augusta 1996., a otvorenju su prisustvovali tadašnji predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović i američki državni sekretar Warren Christopher.

Prve letove na novootvorenom aerodromu obavila je hrvatska aviokompanija Croatia Airlines na liniji Zagreb-Sarajevo-Zagreb i turska čarter aviokompanija Top Air, na liniji Istanbul-Sarajevo-Istanbul.

Od te godine kreće ekspanzija planirane rekonstrukcije i brzog razvoja Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a samim tim počinje rasti i interes međunarodnih prijevoznika za ovaj aerodrom, što je rezultiralo razvojem civilnog zrakoplovstva na ovim prostorima.

Poslijeratna 1996. godina završena je s 26.000 putnika, a od te godine pa do danas kroz sarajevski aerodrom prošlo je skoro osam miliona putnika.

Zahvaljujući entuzijazmu i zalaganju menadžmenta, kao i svih uposlenika, danas je ovaj aerodrom prepoznatljiv po kvaliteti i pravovremenosti svojih usluga, sigurnosti i redovitosti aviosaobraćaja, te respektabilan partner aviokompanija i ostalih korisnika usluga, čemu svjedoče i mnogobrojna domaća i međunarodna priznanja.

"Očekujemo da ćemo i poslovnu 2014. završiti uspješno, te da će broj putnika dostići cifru od oko 700.000, što će predstavljati novi rekord za Aerodrom Sarajevo", saopćeno je iz tog preduzeća.