Privreda
0

Salkić i Ramić pozvali poduzetnike da investiraju u domovinu

Klix.ba
Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska i Edin Ramić, federalni ministar za rasljene osobe i izbjeglice, posjetili su švicarske poduzetnike porijeklom iz BiH u gradu Yverdon.

Salkić i Ramić razgovarali su danas sa švicarskim poduzetnicima porijeklom iz BiH u gradu Yverdon. Razmatrana je mogućnost investiranja u povratničkim zajednicama s ciljem pospješivanja zapošljavanja bošnjačkih povratnika.

Delegacija iz Bosne i Hercegovine posjetila je i kompaniju SMS Thermoformage SA, gdje se susrela sa braćom Samirom i Selmirom Muminovićem. Oni su izrazili želju da u Podrinju, odakle su kao djeca protjerani 1992. godine prenesu dio proizvodnje plastične ambalaže i time osiguraju desetak radnih mjesta.

Nakon sastanka Ramiz Salkić kazao je kako se ovakav koncept češće mora primjenjivati u praksi, jer su poduzetnici porijeklom iz Bosne i Hercegovine emotivno vezani za mjesta iz kojih potiču.

"Kompanija braće Muminović ima izuzetan potencijal. Iako su izbjeglice u Švicarskoj, oni su do sada uspjeli usvojiti proizvodnju i investirani više miliona eura. U ovoj fazi razvoja spremni su u narednim mjesecima kreirati projekat pokretanja manje tvornice u okolini Bratunca. Želimo staviti na raspolaganje sve naše resurse za ovakve projekte. U vrijeme kada povratnici nemaju zaposljenje u javnom sektoru, mi moramo tražiti načina da se osiguraju nova radna mjesta. Nažalost, naši ljudi u dijaspori do sada nisu dovoljno uključeni u oporavak zemlje. Mi želimo samo da im otvorimo mogućnost da razvijaju svoj biznis, na način kako to rade u zemljama Evrope", kazao je potpredsjednik Salkić.

Edin Ramić, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice, istakao je da je posebno važno za proces povratka da se uključe građani BiH iz dijaspore.

"Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica ima ozbiljne projekte usmjerene prema povratničkoj populaciji u Podrinju i ekonomskom oporavku povratnika. Razgovori sa našim građanima u Švicarskoj dali su nam nadu da je pred nama jedna sasvim nova era podrške procesu povratka, kroz uključivanje naših građana iz inozemstva", kazao je ministar Ramić.

Salkić i Ramić pozvali su sve poduzetnike bh. porijekla, koji posluju u inozemstvu da investiraju u BiH.