Kršenje ljudskih prava
0

SAD namjerava dodati još kineskih kompanija na crnu listu zbog prisilnog rada

M. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Administracija američkog predsjednika Joea Bidena mogla bi dodati više od 10 kineskih kompanija na svoju ekonomsku crnu listu zbog navodnih kršenja ljudskih prava i visokotehnološkog nadzora u Xinjiangu, rekla su dva izvora za Reuters.

Akcija američkog Odjela za trgovinu uslijedit će nakon prošlomjesečne najave o dodavanju još pet kompanija i drugih kineskih entiteta na crnu listu zbog navoda o prisilnom radu u krajnjem zapadnom dijelu Kine.

Dodavanja na spisak entiteta Odjela za trgovinu dio su napora Bidenove administracije da Kinu pozove na odgovornost za kršenje ljudskih prava, rekli su izvori.

Kina odbacuje optužbe za genocid i prisilan rad u Xinjiangu i kaže da su njene politike neophodne za suzbijanje separatista i vjerskih ekstremista koji su planirali napade i potaknuli napetost između uglavnom muslimanskih etničkih Ujgura i Hana, najveće etničke grupe u Kini.

Kineska ambasada u Washingtonu nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar Reutersu.

Jedan od izvora rekao je da odjel planira dodati 14 kineskih kompanija na ovu listu zbog prijavljenih zloupotreba u Xinjiangu. Još uvijek nije poznato koje će kompanije biti dodate na listu, ali će neke biti iz drugih zemalja.

Prošlog mjeseca su iz Odjela za trgovinu rekli da dodaju pet kineskih entiteta "za prihvatanje ili korištenje prisilnog rada u provedbi kampanje represije Narodne Republike Kine protiv muslimanskih manjinskih skupina u autonomnoj regiji Xinjiang Uyghur".

Ovo nije prvi put da američka vlada cilja kineske firme povezane s navodima o visokotehnološkim nadzornim aktivnostima u Xinjiangu.

Trumpova administracija je 2019. godine dodala neke od najboljih kineskih startupa s vještačkom inteligencijom na svoju ekonomsku crnu listu zbog tretmana muslimanskih manjina.

Odjel trgovine pod Trumpom ciljao je 20 kineskih biroa za javnu sigurnost i osam kompanija, uključujući kompaniju za videonadzor Hikvision, kao i lidere u tehnologiji prepoznavanja lica SenseTime Group Ltd i Megvii Technology Ltd.

UN-ovi stručnjaci i grupe za zaštitu procjenjuju da je više od milion ljudi, od kojih su većina Ujguri i pripadnici drugih muslimanskih manjina, posljednjih godina bilo zatočeno u velikom sistemu kampova u Xinjiangu.