Sajam "Energa"
36

Šabić: U BiH potražnja za britanskom opremom iz sektora rudarstva

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
U protekle dvije godine u Bosni i Hercegovini porasla je potražnja za britanskom opremom iz sektora rudarstva, koja je prezentirana na Međunarodnom sajmu energetike "Energa“, otvorenom jučer u sarajevskom Centru Skenderija – izjavio je Feni Emir Šabić, viši savjetnik za razvoj trgovine pri britanskoj ambasadi u Sarajevu.

Na britanskom štandu koji je usmjeren na prezentiranje britanske inovativnosti u sektoru rudarstva (Innovation is GREAT), predstavljeno je pet britanskih firmi iz energetskog sektora, te su posjetioci tražili informaciju više o rudarskoj opremi, motorima za rudarsku mehanizaciju, drobilicama za ugalj i razne vrste ruda, kao i o generatorima za industriju.

"Glavni zadatak britanskog Ministarstva za međunarodnu trgovinu jeste pružanje podrške i usluga britanskim kompanijama, koje žele da izvoze na određena tržišta. Prisustvom na sajmu pokazujemo zainteresiranost za bh. tržište iz razloga što se dešavaju velike investicije u sektoru rudarstva. Kompanije su to prepoznale i obratile se našoj ambasadi sa željom da učestvuju na sajmu 'Energa'", kazao je Šabić.

Putem lokalnih distributera većina britanskih kompanija prisutna je na bh. tržištu

"Njihovi proizvodi za rudarsku industriju kreću se od visokoproduktivnih motora koji mogu izvoditi radove pod ekstremnim uslovima, do tihih prijenosnika koji mogu raditi unutar strogih lokalnih regulativa koji se odnose na kontrolu buke", ističe on.

Britanske kompanije razvijaju i koriste inovacije, uključujući hidrometalurške tehnologije, ispuštanje pod pritiskom, ekstrakcija otapala i elektroliziranje (SX / EW).

Usluge koje pružaju ove kompanije uključuju studije iz prve faze, istraživanje, i studije izvodljivosti, kroz inženjering, nabavu i upravljanje gradnjom (EPCM), kao i provođenje projekata paušalnog iznosa uz sistem "ključ u ruke" (LSTK).

Lanac opskrbe za preradu minerala pruža usluge koje uključuju dizajn, nadzor i osiguranje kvalitete i kontrolu kvalitete metalurških uzoraka i testnih radnih programa.

Konsultantske firme iz Ujedinjenog Kraljevstva i inženjeri razvijaju i koriste softver za dizajniranje procesa, praćenje i kontrolu aplikacija. To podrazumijeva bilansu mase i energije, stabilnu i dinamičku simulaciju procesa, konfiguraciju opreme i troškova te nadzor i upravljanje postrojenjima.

Proizvodi pet britanskih kompanija predstavljeni su na međunarodnom sajmu energetike "Energa“, koji se od 6. do 8. juna održava u sarajevskom Centru Skenderija.

Ovo je jedinstven energetski događaj u regiji, koji kroz sajamsko-konferencijske sadržaje već sedmu godinu zaredom tretira oblasti energije, rudarstva i prateće industrije.