Oglasio se direktor
5

Ryanair u problemima zbog Boeinga: Zbog kašnjenja u isporuci aviona primorani smanjiti broj linija

V. K.
Aviokompanija Ryanair objavila je informacije o nabavci novih aviona te su saopćili kako će zbog problema koje ima kompanija Boeing dobiti manje aviona nego što je naručeno.

Kako je pojašnjeno, Ryanair očekuje isporuku samo 40 od 57 planiranih aviona B737-MAX8200 koji su trebali biti isporučeni kompaniji prije kraja juna 2024. godine.

Ryanairov trenutni raspored S24 baziran na primanju minimalno 50 aviona B737, a Ryanair će sada morati smanjiti cca. deset avionskih linija letenja za vrhunske ljetne mjesece juli, august i septembar. Ovo će uzrokovati neke manje promjene rasporeda u kontekstu Ryanairove flote od 600 aviona i smanjit će frekvencije na postojećim rutama umjesto da se presjecaju nove rute.

Ryanair je već implementirao ova smanjenja u rasporedu na nekim od svojih aerodroma sa skupljim troškovima, prije svega Dublin, Milano Malpensa, Varšava Modlin i četiri portugalska aerodroma gdje troškovi rastu brže od inflacije u 2024. godini. Svi pogođeni putnici su već dobili obavještenja o promjeni rasporeda kao i alternativama koje im se nude.

"Veoma smo razočarani ovim najnovijim kašnjenjima isporuke Boeinga, ali nastavljamo da radimo sa Boeingom kako bismo maksimalno povećali broj novih aviona B737 koje dobijemo do kraja juna, a koje sa sigurnošću možemo pustiti u prodaju kupcima tokom sezone. Sada ćemo raditi s Boeingom na preuzimanju odgođenih isporuka aviona tokom augusta i septembra 2024. kako bismo pomogli Boeingu da smanji svoje zaostale isporuke", rekao je direktor Ryanair grupacije Michael O'Leary.

Također, govorio je i o potencijalnom povećanju cijena letova.

"Očekujemo da će ova najnovija kašnjenja isporuke Boeinga, koja su nažalost izvan kontrole Ryanaira, u kombinaciji s prizemljenjem do 20 posto flote A320 naših Airbusovih konkurenata u Europi, dovesti do više ograničenih kapaciteta i nešto viših cijena avionskih karata za potrošače u Europi u ljeto 2024. godine. Stoga pozivamo sve korisnike Ryanaira da rezerviraju ranije kako bi osigurali najniže dostupne avionske karte za ljeto 2024. godine.", zaključio je.