Privreda
692

Ryanair dolazi u Mostar?

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Niskotarifna aviokompanija Ryanair mogla bi uskoro povezati mostarsku Zračnu luku s više evropskih gradova, rečeno je na današnjem sastanku predstavnika grada i kantona s predstavnicima Ryanair u Mostaru.

Po riječima marketing menadžera Ryanair Luisa Fernandesa-Mellada, ova tvrtka trenutno je u ekspanziji, proširuje se flota te se razmatra 40 mogućih novih destinacija diljem Evrope među kojima je i Mostar.

Dodao je kako Ryanair nema nikakvih posebnih zahtjeva prema Zračnoj luci Mostar osim ekonomske isplativosti letova te da će se u sljedeća dva do tri mjeseca, nakon dodatnih razgovora, znati hoće li ta tvrtka uvrstiti Mostar među gotovo 200 evropskih i svjetskih destinacija u kojima ova irska tvrtka operira.

"Mi smo vodeći avioprijevoznik u Evropi. Razvili smo mnoge male i regionalne evropske zračne luke i nema apsolutne nikakve prepreke da to isto uradimo i u Mostaru", istaknuo je Fernandes-Mellado.

Rukovoditelj sektora prometa i sigurnost Zračne luke Mostar Marko Đuzel kazao je kako ne postoje nikakve tehničke prepreke za prijem Ryanairovih aviona ili aviona bilo koje druge aviokompanije.

"Nama je cilj povezati Zračnu luku Mostar s jednim od evropskih hubova u Njemačkoj, Austriji ili Skandinaviji odakle bi naši putnici mogli letjeti dalje u svijet", kazao je Đuzel.

Dodao je kako niskotarifne kompanije nude jeftinije letove, pa se tako cijene karata za evropske destinacije kreću oko 40 eura, no tu razliku u cijenu netko mora sufinansirati.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić i premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Denis Lasić kazali su kako su uvjereni da će se naći zajednički interes da se Ryanair dovede u Mostar.

"Dogovorili smo se danas da u roku dvije sedmice razmijenimo neophodne informacije s jedne i s druge strane kako bi pripremili sljedeći sastanak", kazao je gradonačelnik Bešlić.

Premijer Lasić izrazio je uvjerenje da će grad i kanton naći zajednički jezik s Ryanairom i osigurati sredstva za sufinansiranje ovoga projekta.

"Sada je vrijeme pravljenja i planiranja budžeta za sljedeću godinu. Mislim da će se ta stavka naći u kantonalnom budžetu, i ne samo da će se naći nego da će biti i operativna", dodao je Lasić.