Nekonvertibilna valuta
67

Rusko odustajanje od dolara ne ide po planu: Milijarde od prodaje nafte blokirane u Indiji

F. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Milijarde dobiti od prodaje ruske nafte zaglavile su u indijskim bankama, označavajući udarac pokušajima predsjednika Vladimira Putina da prestane koristiti američki dolar za trgovinu.

Robama kao što su nafta, zlato i pšenica obično se trguje širom svijeta u američkim dolarima, svjetskoj rezervnoj valuti.

Međutim, ruski finansijski sistem bio je u biti izoliran zapadnim sankcijama nametnutim nakon Putinove invazije na Ukrajinu, zbog čega njegova zemlja nije mogla obavljati transakcije u zelenim novčanicama, čime je bila ograničena trgovina.

Putin je to pokušao zaobići prodajom nafte zemljama kao što su Kina i Indija u njihovim lokalnim valutama, juanu i rupiji, izazivajući strah da bi to potkopalo snagu američkog dolara u inozemstvu.

Kina je također nastojala oslabiti utjecaj američkog dolara na svjetsku trgovinu pozivajući vođe arapskih zemalja Zaljeva da dopuste kupovinu nafte i plina u juanima. Neki izvještaji čak navode da bi se mogao raditi na bilateralnom sporazumu denominiranom u juanima.

Međutim, čini se da su se nedavni pokušaji dedolarizacije bilateralne trgovine s Indijom obrušili na Moskvu.

Rusija je postala jedan od najvećih dobavljača nafte Indiji i zaradila je milijarde dolara od prodaje. To je rezultiralo akumulacijom do 1 milijarde dolara svaki mjesec u imovini u rupijama u indijskim bankama kojima se ne može pristupiti zbog ograničenja Indijske rezervne banke, koja ruskim kompanijama onemogućuju prijenos rupija pohranjenih na bankovnim računima u Indiji u Rusiju i konverziju u rublje, izvijestio je Bloomberg prenosi Newsweek.

Timothy Ash, ekonomist i saradnik na programu za Rusiju i Euroaziju u britanskom think tanku Chatham House, rekao je da su rat u Ukrajini i sankcije koje su kasnije nametnute Rusiji "upravo potvrdile da je dolar kralj".

"Jednostavno nema brzog rješenja za Rusiju, Kinu i ostale, dok je globalno još uvijek slučaj 'u američki dolar kojem vjerujemo'. Pretpostavljam da Rusija samo otkriva zašto svi vjeruju dolaru - on je slobodno konvertibilan, dok rupija nije", rekao je Ash za Newsweek.

"Indija upravlja djelomično konvertibilnim kapitalnim računom, što podrazumijeva da se indijska rupija može zamijeniti za strane valute i obrnuto iz ograničenih razloga", kaže Aditya Bhan, iz Observer Research Foundationa, globalnog think tanka.

Zabrinutost oko stabilnosti tečaja glavna je prepreka iza nevoljkosti indijske vlade da rupiju učini potpuno konvertibilnom.

"Stabilne cijene predstavljaju najkritičniji preduvjet za internacionalizaciju valute. Daljnja zabrinutost je da bi internacionalizacija indijske rupije mogla ograničiti sposobnost Indijske rezervne banke (RBI) da upravlja domaćom opskrbom novcem i utječe na kamatne stope u skladu s prevladavajućim makroekonomskim okolnostima ", napisao je Bhan.

Kao rezultat ovih ograničenja, čak 39 milijardi dolara moglo bi zaglaviti na indijskim bankovnim računima, navodi Reuters.

"To je problem.Moramo iskoristiti ovaj novac. Ali za ovo, te rupije moraju biti prebačene u drugu valutu, a o tome se sada raspravlja ", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov novinarima u maju u indijskoj državi Goa.

Čini se da je u septembru Lavrov priznao da je Moskva gotovo odustala od spašavanja svoje zalihe u rupijama vrijedne milijarde iz Indije.

"Razgovarali smo s indijskim ministrom vanjskih poslova Subrahmanyamom Jaishankarom u Jakarti i razgovarali o bilateralnim pitanjima, uključujući takve probleme kao što je mehanizam plaćanja između Rusije i Indije. U trenutnoj situaciji akumulirale su se mnoge milijarde rupija koje još nisu pronađene njihovu primjenu, a naši indijski prijatelji uvjerili su da će ponuditi obećavajuća područja u koja se može ulagati", rekao je Lavrov 10. septembra, prenosi TASS.

Doista, čini se da je trenutno jedina opcija Rusije da iskoristi novac njegovo trošenje ili ulaganje u Indiju. No, između New Delhija i Moskve postoje jednostrani trgovinski odnosi, pri čemu Indija prodaje dragocjeno malo Rusiji, ostavljajući ih nesposobnim trošiti.

Osim nafte, Rusija je jedan od najvećih dobavljača Indije oružjem i vojnom opremom. Između aprila 2022. i februara 2023. indijski uvoz iz Rusije dosegnuo je 41,56 milijardi dolara, uključujući više od 900% povećanja uvoza sirove nafte u odnosu na prethodnu godinu, prema podacima Factlyja. U međuvremenu je njihov izvoz u Rusiju iznosio samo 3 milijarde dolara.

Prošlog mjeseca, Mihail Zadornov, bivši ruski ministar finansija i bivši čelnik jedne od najvećih banaka u zemlji, sugerirao je u kolumni za rusku novinsku kuću RBC da je neuspjeh vraćanja te zarade od izvoza u Indiju "izravni uzrok deprecijacije tečaj [rublje] ovog ljeta."

"Još jedan neočit razlog za slabljenje rublje su zaglavljene rupije. Rusija je isporučila Indiji 30 milijardi dolara nafte i naftnih derivata u prvoj polovici godine, a naš uvoz iz Indije procjenjuje se na približno 6 dolara - 7 milijardi godišnje. Nemamo što kupiti u Indiji, ali ne možemo vratiti ove rupije jer je rupija nekonvertibilna valuta", napisao je.

Rusija je također izrazila interes za izgradnju alternativnog mehanizma plaćanja s drugim zemljama BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika). Ipak, julu je indijski ministar vanjskih poslova Jaishankar rekao da "nema ideje o BRICS valuti".