Za područje Crnog mora
0

Rumunska vlada predlaže zakon o offshore zonama za istraživanje zaliha plina

S. Š. U.
Rumunski parlament (Foto: EPA-EFE)
Rumunski parlament (Foto: EPA-EFE)
Rumunska vladajuća koalicija završila je izradu prijedloga nacrta Zakona o offshore zonama jučer a on bi trebao biti dostavljen Parlamentu na razmatranje danas sa potpisima trojice koalicionih lidera.

Očekuje se da će novi nacrt zakona uvjeriti operatere offshore energetskih regija da nastave sa svojim investicionim projektima ili u potpunosti odustanu od planova da traže međunarodnu meditaciju u području Crnog mora. Još nisu dostupne informacije o tome da li investitori podržavaju ili ne podržavaju novi zakon o offshoreu na način kako ga je predstavila vladajuća koalicija.

"Sve u svemu, radujem se da vidim stavove investitora koji se bave istraživanjima prirodnog gasa u području Crnog mora. Čini mi se da ovim zakonom nismo napravili korak naprijed, već naprotiv, da činimo korak nazad. Radoznao sam da vidim mišljenje investitora", komentirao je Dumitru Chisalita, direktor nevladine organizacije Energia Inteligenta.

Jedna od ključnih odredbi prijedloga zakona koje investitori osporavaju, tiče se ograničenja tržišta na kojem bi se proizvodnja trebala odvijati a koja predviđa da Vlada ima pravo da uvede privremena ograničenja na prodaju gasa u vanrednim okolnostima.

Prema nacrtu zakona, pragovi dopunskog oporezivanja takvih djelatnosti ostaju isti, ali se osnovica obračuna mijenja kako bi na kraju porezi koje plaćaju kompanije bili manji.

Dodatni porez će se naplaćivati na prihode ostvarene prodajom prirodnog gasa iznad ograničenih cijena. Kompanije će također moći odbiti do 40 posto iznosa PDV-a, u usporedbi sa 30 posto predviđenih u postojećem zakonu.