Na istoku države
33

Rumuni uskoro otvaraju impozantan viseći most, bit će treći najveći u Evropi

V. K.
Most Braila (Foto: We Build Group)
Most Braila (Foto: We Build Group)
Rumunska vlada saopćila je kako će krajem juna i zvanično otvoriti najveći viseći most u državi koji će prelaziti preko Dunava, pišu rumunski mediji. Osim toga što je najveći viseći most u državi, ovaj most bit će i treći najveći ovakvog tipa u Evropi.

Most Braila koji će prelaziti preko rijeke Dunav, smješten je između grada Braile na istoku Rumunije i okruga Tulcea koji je smješten na obalama Crnog mora. Osim toga što će most predstavljati novi spoj između gradova na istoku Rumunije, značajno će utjecati na povezivanje između ove države i susjedne Moldavije.

"Stvaramo pritisak i pomažemo izvođačima radova tako da će 27. jun biti datum kada će građani i zvanično moći prelaziti preko visećeg mosta. Samo se na most sipa 14.000 tona asfalta", rekao je državni ministar saobraćaja Ione Scriosteanu.

Kada je riječ o specifikacijama mosta, prvi od 86 visećih segmenata postavljen je u proljeće 2022. godine, a posljednji 28. juna 2022. godine. Most je dug 1.974 metra sa glavnim rasponom od 1.120 metara.

Za gradnju ovog mosta iskorišteno je 52.360 tona čelika kao i 297.000 tona betona. Kada je riječ o cijeni projekta, izgradnja visećeg mosta procijenjena je na 485 miliona eura što obuhvata projektovanje i izgradnju mosta.

Most Brailu imat će četiri trake, trake za vanredne situacije te pješačke i biciklističke staze. Sa obje strane mosta izgrađena su i dva pristupna vijadukta dužine 110 metara.