Ogromni dugovi
19

Rudnici Kreka dugovanja od deset miliona će isplatiti na 60 rata

FENA
Rudnici ''Kreka'' Tuzlanskom kantonu po osnovu obračunatih, a neuplaćenih koncesionih naknada duguju više od deset miliona KM. Dogovorom s Vladom TK, Rudnici će ta dugovanja isplaćivati u narednih pet godina, u 60 jednakih rata, što bi trebalo popraviti situaciju u ovoj firmi, kažu u upravi Rudnika.

Donedavno su radnici ''Kreke'' zbog ogromnih dugovanja prema Zavodu zdravstvenog osiguranja imali problem i s ovjeravanjem zdravstvenih knjižica.

Dogovorom između Rudnika, Zavoda i Vlade TK, Rudnici će u narednih šest mjeseci isplatiti Zavodu više od dva miliona duga, uz tekuće obaveze.

Tako će Rudnici ''Kreka'' s uplaćenim zdravstvenim osiguranjem, povećanjem prihoda i proizvodnje dočekati bolje dane, ističu u upravi Rudnika.

Direktor Rudnika ''Kreka'' Osman Bleković je naveo da je Vlada TK imala razumijevanja, i resorno ministarstvo, u vezi s koncesijama.

"Dug je bio između 10 i 11 miliona KM. Mi smo napravili sporazum da u narednih pet godina taj dio bude isplaćen", rekao je Bleković.

Godinama neuplaćeno zdravstveno osiguranje napravilo je dug veći od 20 miliona KM prema Zavodu zdravstvenog osiguranja, kažu u Rudnicima ''Kreka''.

Da bi radnicima omogućili zdravstveno osiguranje, nedavno je uprava Rudnika i sa Zavodom postigla dogovor o plaćanju dijela duga na rate.

"Razumijevanje kantonalne vlade i Zavoda zdravstvenog osiguranja je dovelo do sporazuma da ostatak duga prema Zavodu isplatimo u šest jednakih rata, u narednih šest mjeseci", kazao je Bleković.

Prema finansijskom izvještaju za prvu polovinu ove godine, prihod Rudnika je porastao, kao i proizvodnja, dok su troškovi i gubici nešto manji, u odnosu na isti period 2016. godine.

Prema tome, Rudnici ''Kreka'' su napravili pozitivan pomak u radu, ističu u Upravi, što je dobra vijest za 2.560 radnika te firme.