Troše mnogo energije
51

Rudarenje bitcoina proizvodi tone e-otpada, a većina se ne reciklira

M. P.
Globalno se reciklira nešto više od 17 posto svih e-otpada/Ilustracija: Shutterstock
Globalno se reciklira nešto više od 17 posto svih e-otpada/Ilustracija: Shutterstock
Rudarenje bitcoina godišnje proizvodi elektronički otpad (e-otpad) uporediv s malim otpadom IT opreme u mjestu poput Nizozemske, pokazuju istraživanja.

Rudari kriptovalute svake godine proizvedu 30.700 tona e-otpada, procjenjuju nizozemski istraživači Alex de Vries i Christian Stoll. To prosječno iznosi 272 grama (9,5 oz) po transakciji, kažu oni. Za usporedbu, iPhone 13 teži 173 grama (6,1 oz), piše BBC.

Rudari zarađuju novac stvaranjem novih bitcoina, ali korišteno računanje troši velike količine energije. Revidiraju transakcije bitcoina u zamjenu za mogućnost stjecanja digitalne valute. Pažnja je usmjerena na električnu energiju koju troši, trenutno više nego na Filipinima, i kao rezultat zagađenja stakleničkim plinovima.

No, kako računari koji se koriste za rudarstvo zastarjevaju, stvara se i mnogo e-otpada. Istraživači procjenjuju da rudarski uređaji za bitcoin imaju prosječan životni vijek od samo 1,29 godina.

Kao rezultat toga, količina proizvedenog e-otpada je uporediva sa otpadom "male IT i telekomunikacione opreme" u zemlji kao što su to rekli nizozemski istraživači - kategorija koja uključuje mobilne telefone, lične računare, štampače i telefone.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Resources, Conservation & Recycling.

Budući da je električna energija ključni trošak za rudare bitcoina, tražili su sve efikasnije procesore. To je dovelo do prelaska na visoko specijalizirane čipove koji se zovu Application - specific Integrated Circuits (ASIC).

No ASIC-i su toliko specijalizirani da, kako zastarjevaju, ne mogu se "prenamijeniti za neki drugi zadatak ili čak drugu vrstu algoritma za rudarenje kriptovaluta", pišu istraživači.

Iako se čipovi ne mogu ponovno koristiti, veliki dio opreme za rudarenje bitcoina čine komponente poput "metalnih kućišta i aluminijskih hladnjaka" koje se mogu reciklirati.

Globalno se reciklira nešto više od 17 posto svih e-otpada. Međutim, broj je vjerovatno manji u nekim zemljama u kojima se nalazi većina rudara, gdje su u mnogim slučajevima i propisi o e-otpadu loši.

Mnoge industrije se bore sa globalnom nestašicom čipova. Osim što proizvode velike količine e-otpada, istraživači tvrde da "brzo kretanje kroz milione rudarskih uređaja može poremetiti globalni lanac opskrbe raznih drugih elektroničkih uređaja".

Oni sugerišu da bi jedno od rješenja problema e-otpada moglo biti da bitcoin promijeni način provjere transakcija, u drugačiji sistem s manje računara.