Privreda
0

RS: Zasijano deset puta manje pšenice

SRNA
U Republici Srpskoj ove godine zasijano je deset puta manje pšenice nego lani, zbog čega će naredne godine poskupjeti pšenica i brašno, tvrde poljoprivrednici i mlinari.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i farmera RS Vladimir Usorac rekao je za "Nezavisne novine" da je zasijano deset puta manje pšenice jer se poljoprivrednici boje da bi se mogla ponoviti prošla godina kada je mali broj poljoprivrednika uspio da proda prinos pšenice zbog lošeg kvaliteta zrna usljed kišne godine, pa je veći dio pšenice završio kao stočna hrana.

On je naveo da je još veći problem to što su zemlje iz kojih RS uvozi pšenicu zasijale mnogo manje pšenice nego prošle godine, što može dovesti do manjka ponude na tržištu.

"Prema informacijama koje imam od hrvatskih poljoprivrednika, kod njih je zasijano 40 odstomanje nego prošle godine, u Srbiji 50 odsto, a u Mađarskoj 30 odsto manje", rekao je Usorac.

On je pozvao poljoprivrednike u RS da se ipak odluče za sjetvu ove godine jer su vremenski uslovi pogodni i još nije kasno.

Portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Bojan Kecman kaže da je ove godine za regresiranu sjemensku pšenicu stiglo 2 108 zahtjeva, dok je prošle godine podneseno 21 900 zahtjeva.

Šef Zavoda za strna žita u Poljoprivrednom institutu RS Dragan Mandić rekao je da problem predstavlja to što u Srpskoj još nema jasne strategije i organizovanog otkupa, ističući da je greška i do samih proizvođača koji nedovoljno primjenjuju tehnološka rješenja zbog čega ne mogu ni postići željeni kvalitet.

Direktor bijeljinskog "Žitoprometa" Milenko Ilić naveo je da se cijena pšenice već sada povećava i da iznosi od 120 do 135 eura za tonu.