Teškoća poslovanja
1

Rikvercom u "Doing Business": BiH između birokratskih prepreka i nerasterećenog rada

Piše: I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Bosna i Hercegovina je na "Doing Business" listi o lakoći poslovanja, među ukupno 190 zemalja, smještena na nezahvalno 89. mjesto, a bh. stručnjaci poručuju da se u našoj zemlji nije popravilo niti pogoršalo poslovno okruženje, ali da u stagnaciji i jeste najveći problem.

"Mi u posljednjih nekoliko godina skoro ništa nismo uradili kada je riječ o poboljšanju poslovnog okruženja, a trebalo je dosta toga da se uradi. Zato nas drugi stižu i prestižu dok mi stagniramo", kazao nam je predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Smailbegović.

Birokratija oko vrata BiH

Bosna i Hercegovina je u ovogodišnjem izvještaju rangirana tri mjesta niže nego prošle godine, a nalazi se iza svih ostalih zemalja Zapadnog Balkana. Prema ukupnoj lakoći poslovanja na 10. mjestu je Makedonija, na 44. Kosovo, na 48. Srbija, na 50. Crna Gora i na 63. Albanija.

Od kada je 2003. počeo da se objavljuje izvještaj Doing Business, osnivanje firme i plaćanje poreza su oblasti u kojima je provedeno najviše reformi u Evropi i centralnoj Aziji. Kao posljedica toga, prosječno vrijeme za osnivanje firme je drastično smanjeno sa 44 dana na 14 dana.

Smailbegović objašnjava da Grupacija Svjetske banke ima nekoliko parametara za ocjenjivanje, a da je jedno od poglavlja registracija preduzeća.

"To nosi određene bodove, ali to nije toliko bitna stvar. Firma se jednom registruje i to traje. Niko ne pravi firmu svakih pola godine pa da je to nešto naročito bitan parametar. Naravno, nije isto napraviti firmu za tri dana elektronski i gubiti dva mjeseca od šaltera do šaltera", objašnjava predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Napominje da je puno važnije šta dolazi nakon toga, a da su to u Bosni i Hercegovini administrativne procedure.

"Najveći problem su administrativne procedure, građevinske dozvole, urbanističke saglasnosti, kantonalni uvjeti, općinski... Tu gubite vrijeme ako hoćete nešto da gradite, naročito ako je riječ o nekoj specifičnoj industriji. Ako ima bilo kakvo zagađenje ili treba neka dozvola, to su zaista nevjerovatne procedure", istakao je Smailbegović.

Dodaje da je u Bosni i Hercegovini sve birokratizirano.

"Mi smo vremenom mentalno postali opterećeni birokratijom. Svi segmenti poslovanja su opterećeni birokratijom, čak i banke koje su austrijske, njemačke, italijanske. Ja ne vjerujem da su tako birokratizirane u svojim matičnim zemljama", kategoričan je Smailbegović.

Rasterećenje rada

Administrativne komplikacije prouzrokovane podijeljenim nadležnostima, prema Smailbegovićevom mišljenju, predstavljaju isti problem kao poreski sistem, plate, doprinosi...

"Na smanjenju doprinosa i rasterećenju rada bi trebalo više uraditi. Međutim, do toga nije došlo. Mi zaista imamo još uvijek visoke doprinose. Naravno, mi imamo jedan dio koji je neoporeziv, koji u stvarnoj situaciji obori te poreze, zato što imate neoporezive tople obroke i prijevoz. Ali stopa je relativno visoka", ističe Smailbegović.

Navodi da će provođenje Zakona o radu, koji je usvojen u Parlamentu Federacije BiH, popraviti situaciju na listi.

"Mi smo kao Udruženje poslodavaca spremili čitav set zakona koje bi trebalo mijenjati. Zakon o doprinosima, porez na dohodak, porez na dobit, stečaj, zakon o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti. To je jedan čitav set zakona za koji smo mi insistirali da se uvaži, ali u ovom mandatu nije uspjelo da se usvoji", rekao je on.

Dodaje da su spremili 20-ak zakona od kojih 15-16 ne utječe na budžet, a što je vezano za administraciju.

"To ne utječe na troškove, ali upravo na naplaćivanju tih potvrda se množe činovnici. U normalnim državama se to elektronski rješava", zaključuje predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.