Oštećeni, a nema pomoći
43

Rent-a-car agencije traže uvrštavanje u program mjera pomoći Vlade u Sarajevu

R. D.
Foto: Europcar
Foto: Europcar
Koordinacija rent-a-car agencija koje posluju na području Kantona Sarajevo uputila je dopis Ministarstvu privrede KS u kojem traži hitno uvrštavanje ove djelatnosti u programe mjera Vlade Kantona Sarajevo.

Negoduju na apsolutnu isključenost ove djelatnosti iz svih mjera koje se sprovode na nivou kantona, te napominju da je njihov posao direktno vezan za turizam odnosno promet putnika koji je u Bosni i Hercegovini skoro pa zaustavljen.

"Proglašenjem pandemije i Odlukom Vijeća ministara BIH od 16.03.2020.godine odnosno 30.03.2020.godine o zabrani ulaska u Bosnu i Hercegovinu te odlukama Ministarstva zdravstva i nadležnih civilnih štabova putnici koji su rezervirali letove, putovanja i rent-a-car usluge definitivno su otkazali svoje dolaske", navodi se u dopisu.

Dalje pojašnjavaju kako su otkazane sve rezervacije za april i maj. Upozoravaju i na činjenicu da se već otkazuju rezervacije za mjesec juni što u pitanje dovodi kompletnu sezonu.

"Naše poslovanje svedeno je na minimum. Nažalost, niko od nadležnih nije, niti u jednom istupu, spomenuo ugroženost ovog segmenta", navode.

U namjeri da sačuvaju radna mjesta i poslovnu likvidnost traže hitnu izmjenu odluke Vlade Kantona Sarajevo na osnovu koje Ministarstvo privrede KS raspisuje javni poziv za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu dijela plate za mjesec mart 2020.

"Iako nismo na spisku djelatnosti kojima se zabranjuje rad, zatvaranje granica i zabrana putovanja nam, u poslovnom smislu, znači i zabrana rad", zaključili su.