Privreda
0

Regionalni informativni kanal N1 uskoro počinje emitovanje programa

Klix.ba
Kanal N1, prvi regionalni informativni kanal na područiju bivše Jugoslavije, bit će lansiran početkom 2014. godine za preko 15 miliona gledalaca u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

Sporazum o saradnji sa kompanijom Turner Broadcasting System Europe Limited, koja je vlasnik kanala CNN International, omogućio je kanalu N1 da postane ekskluzivni partner CNN-a u regionu.

N1 će emitovati program iz tri velika informativno-produkcijska centra u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu, kao i lokalnih centara smještenih po gradovima čitavog regiona.

“Saradnja sa CNN-om donosi nam dragocjeno iskustvo u oblastima novinarstva, uredništva i pravljenja programa”, kaže Brent Sedler, generalni direktor kanala, direktor programa za sve tri zemlje i bivši nagrađivani novinar CNN-a.

N1 će razvijati svoj specifičan sadržaj, baziran na vijestima iz regije, o kojima ćemo izvještavati iz tri glavna grada u isto vrijeme. To će biti veoma inspirativan zadatak, dodaje. Sporazum sa CNN-om omogućava kanalu N1 i da emituje odabrane programe CNN-a, prevedene na lokalne jezike.

“Ovaj sporazum dokazuje našu posvećenost da prenosimo i širimo znanja i iskustva u sve dijelove svijeta i pokuzuje koliko su važne informacije iz ovog regiona. Sporazum nam omogućava da pružimo podršku lokalnim partnerima u vidu obuke kadrova i davanju ekspertskih savjeta i oduševljeni smo što se N1 priključuje CNN porodici. Radujemo se saradnji sa N1 timom”, kaže Rani Rad, izvršni potpredsjednik i komercijalni direktor kanala CNN International.

Glavni finansijski investitor kanala N1 je Junajted grupa (United Group), vodeća “pay TV” platforma u Jugoistočnoj Evropi, koja obuhvata i Telemach BiH i Telemah Sloveniju, najveće kablovske operatore u Bosni i Hercegovini i Sloveniji, SBB, najvećeg kablovskog operatora u Srbiji, kao i Total TV, najveću satelitsku platformu u regionu.

“Veoma smo uzbuđeni što učestvujemo u kreiranju ovog kanala,” rekao je Kameron Munter, viši savjetnik United grupe. “To je važan korak u integraciji ovog regiona u Evropsku Uniju i prihvatanju njenih visokih standarda kada su u pitanju kanali sa cjelodnevnim informativnim programom.”

Kanal N1 će svojim gledaocima pružiti najnovije, tačne i nezavisne vijesti.

“Naša najsavremnija tehnologija i tim posvećenih profesionalaca odredit će buduću reputaciju N1 kanala, odnosno povjerenje koje će gledaoci imati u njega. N1 će postati simbol za pouzdane vijesti 24 sata dnevno”, navodi direktor Sedler.

N1