{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Različite institucije u Federaciji BiH vode različite statistike o broju zaposlenih

7.12.2017. u 16:49
35
86
Različite institucije u Federaciji BiH vode različite statistike o broju zaposlenih
35
Različite institucije u Federaciji BiH vode različite statistike o broju zaposlenih
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nezaposlenost je definitivno prva na listi bosanskohercegovačkih "gorućih" problema, čijim brojkama predstavnici vlasti uz pomoć zvaničnih institucija već godinama olako manipuliraju. Primjer takve manipulacije su, uz ostalo, različiti podaci o (ne)zaposlenosti građana u različitim institucijama Federacije BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Federalni zavod za statistiku i Porezna uprava Federacije BiH vode različite statistike o broju zaposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine, a u svim mjesecima se brojke iz tih dviju institucija razlikuju za više od 40 hiljada "zaposlenih".

Klix.ba je došao u posjed grafičkih prikaza na kojima je uočljiva razlika u statističkim podacima iz navedenih institucija o zaposlenima u Federaciji BiH.Iz priloženih podataka, od decembra 2013. do septembra 2017. godine uočljiva je velika razlika u brojkama, koja nikad nije manja od 40 hiljada zaposlenih.

Tako naprimjer podaci Federalnog zavoda za statistiku iz juna 2016. godine, govore da je u tom mjesecu bilo 457.650 zaposlenih, a podaci Porezne uprave FBiH da ih je bilo 500.141, odnosno 42.491 više.

U statistici Porezne uprave FBiH navedeno je da je u septembru 2017. godine, posljednjem navedenom mjesecu, bilo 512.336 zaposlenih, a u statistici Federalnog zavoda za statistiku da ih je bilo 42.979 manje.Budući da je nezaposlenost, kako smo to već naveli, jedna od "gorućih" tema u Bosni i Hercegovini, političarima dobro posluži prije svakih izbora da se verbalno uhvate ukoštac s tim problemom.

Različite podatke relevantnih federalnih institucija će, pritom, koristiti zavisno od toga u koje svrhe će im biti potrebne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: