U periodu 2019-2020
63

Raste crno tržište u turizmu, inspekcije u Sarajevu naplatile tek 5.100 KM kazni

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Crno tržište agencijskih i drugih usluga za turiste u BiH raste, a svakim transferom, izletom ili drugom uslugom pruženom "na crno" smanjuje se saobraćaj turističkim agencijama i utječe na prihode u budžetu.

Uzimajući u obzir sve veći broj "samoprozvanih" turističkih radnika koji putem društvenih mreža Facebook i Instagram organizuju razna putovanja, čini se kako se ovaj problem neće iskorijeniti još dugo. Dok turističkim radnicima koji rade po propisu i imaju registrovanu svoju agenciju treba brdo papira kada se odluče "otisnuti" na put, postoje i oni koji novac zarađuju svojim radom "na crno".

Ovim povodom obratili smo se Inspektoratu tržišno-turističke inspekcije koji su nam kazali da je od prošle godine izvršeno 26 inspekcijskih nadzora nad radom putničkih agencija i za utvrđene nepravilnosti izdato šest prekršajnih naloga u iznosu novčane kazne od 5.100 KM.

"Zabranjeno je pružaocu usluga u turizmu da se, neposredno ili posredno, putem javnih glasila, internetom, promotivnim materijalom i slično, oglašava ili reklamira pružanja turističkih usluga, ako ne ispunjava uslove propisane Zakonom. U skladu s navedenim, u periodu 2019-2020 godina izvršeno je 26 inspekcijskih nadzora nad radom putničkih agencija i za utvrđene nepravilnosti izdato je šest prekršajnih naloga u iznosu novčane kazne od 5.100 KM", podaci su Inspektorata tržišno-turističke inspekcije.

Organizator putovanja nakon pribavljenog rješenja o ispunjavanju uvjeta dužan je od Ministarstva Kantona Sarajevo pribaviti Licencu za organiziranje turističkog putovanja.

"Zakonom o turizmu KS propisane su kaznene odredbe za pravno lice koje pruža uslugu putničke agencije, a nije putnička agencija ili organizira turističko putovanje prije nego što je pribavilo Licencu novčanom kaznom u iznosu od 1.500 do 15.000 KM, kao i novčanom kaznom u iznosu od 200 do 2.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu. Važno je napomenuti da se djelatnošću putničke agencije isključivo mogu baviti pravna lica. Također, u navedenom periodu izdata su i tri rješenja o zabrani rada zbog neposjedovanja rješenja o ispunjavanju uslova za rad i neposjedovanja Licenci", ističu.

U slučajevima kada pojedina lica pružaju usluge putničke agencije u privatnom stambenom objektu, u skladu s postojećim zakonskim propisima, inspekcijski nadzor se može izvršiti isključivo uz sudski nalog, te je u navedenu problematiku potrebno uključiti i druge organe.

"Također, potrebno je izvršiti izmjene Zakona o turizmu, u smislu predviđenih sankcija za fizička lica, zatim precizirati postupak kontrole privatnog stana iz kojeg se pružaju turističke usluge i precizirati postupak kontrole za usluge koje se oglašavaju internetom", pojašnjavaju.

Putničkom agencijom, u smislu zakona, smatra se pravno lice upisano u registar društava koja se bave organiziranjem turističkih i poslovnih putovanja i boravaka, posredovanjem i pružanjem svih ostalih usluga u vezi s tim te prodajom svog vlastitog turističkog proizvoda kojeg stvara objedinjavanjem raznih vrsta turističkih usluga.