{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rast ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu u BiH

F
1.2.2014. u 10:47
116
21
Rast ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu u BiH
116
Rast ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu u BiH
Građevinski radovi u BiH bilježe rast vrijednosti od 6,2 posto nakon devet mjeseci 2013. godine. To je rezultat rasta od 10 posto u FBiH i stagnacije u RS-u (neznatan pad od 0,1 posto).
Analiza Direkcije za ekonomsko planiranje BiH pokazuje da je snažan rast ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu od 26,7 posto bio isključivi izvor spomenutog rasta, s obzirom na to da gotovo sve ostale kategorije radova bilježe značajan pad.

To ujedno ukazuje da su javne investicije glavni razlog povećanja radova u 2013.

S druge strane, godišnje smanjenje stanja stambenih kredita građanima u septembru od 1,5 posto, te pad raspoloživog dohodka doveli su do devetomjesečnog smanjenja stambene izgradnje od 16,9 posto.

S tim u vezi sličan trend zabilježen je u oba entiteta za razliku od nestambenih zgrada iza čije se stagnacije na nivou BiH krije pad od gotovo 11 posto u FBiH, te snažan rast u RS-u od gotovo 30 posto.

Potpisivanje stand-by aranžmana s MMF-om otvorilo je vrata povoljnim izvorima infrastrukturnog kreditiranja drugih međunarodnih kreditora kojima je najvjerovatnije finansiran značajan dio povećanja javnih radova.

" Ipak, treba naglasiti da se ovdje radi isključivo o povećanju vrijednosti radova koje nije praćeno porastom broja zaposlenih u građevinarstvu što bi moglo ukazivati da se radi o složenim i skupim građevinskim projektima koji su prilično kapitalno intenzivni", navode iz Direkcije za ekonomsko planiranje.

Nažalost, kako dodaju, intenzitet rasta radova postepeno slabi iz kvartala u kvartal tako da je stopa rasta od 7,4 posto u prvom smanjena na 5,2 posto u trećem tromjesečju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: