Privreda
0

Rast njemačke privrede od 1,3 posto u 2008.

FENA
Njemačka privreda je 2008. ostvarila rast od 1,3 posto, što je upola sporije od rasta prethodne godine, a posljedica je smanjenog izvoza usljed globalne finansijske krize, pokazali su danas preliminarni podaci vlade u Berlinu.

Najveća privreda u okviru Evropske unije je u prvom tromjesečju 2008. zabilježila solidan rast od 1,4 posto, ali je on kasnije usporen i u trećem tromjesečju je nastupila recesija, prenijele su svjetske agencije.

Radi poređenja, njemački privredni rast je 2007. iznosio 2,5 posto, a 2006. tri posto. Njemački Zavod za statistiku, koji će zvanične podatke objaviti 13. februara, saopćio je da je privredni rast iz 2008. baziran isključivo na domaćoj tražnji.

Neto izvoz, koji je prethodnih godina najviše podsticao relativno jak ekonomski učinak Njemačke, lani je negativno doprinio privrednom rastu sa 0,3 posto.

U 2008. je zabilježen rast izvoza od 3,9 posto, prema stopi od 7,5 posto iz 2007, dok je istovremeno rast uvoza povećan na 5,2 sa pet posto, saopćio je Zavod za statistiku.

Podaci su pokazali da je u novembru izvoz pao 10,6 posto na mjesečnom nivou, što je najveći pad od ujedinjenja Njemačke 1990.

U pokušaju da pomogne privredi da se odbrani od globalne krize, vladajuća koalicija njemačke kancelarke Angele Merkel je ove sedmice postigla dogovor o novom paketu mjera za pomoć privredi, vrijednom 50 milijardi eura, koji obuhvata ulaganja u infrastrukturu, porezne olakšice i smanjenja doprinosa za zdravstveno osiguranje.