Privreda
138

Raspisan konkurs za izradu arhitektonskog rješenja "Kongresnog centra Sarajeva"

Klix.ba
Općina Novi Grad Sarajevo raspisala je međunarodni javni konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja "Kongresnog centra Sarajeva, koji je otvoren do 10. marta 2014. godine.

Radi se o važnoj fazi realizacije još jednog projekta iz programa "Pokrenimo Novi Grad zajedno“, koji će po svom izgledu predstavljati novi sadržaj i uljepšati sliku Općine Novi Grad i grada Sarajeva.

Planirano je da se Kongresni centar Sarajeva gradi na lokalitetu pored zgrade Radio - televizije BiH, u neposrednoj blizini zgrade Općine.

Obzirom na to da grad Sarajevo nema kongresni centar, neophodna je izgradnja jednog multifunkcionalnog prostora namijenjenog za kulturne i poslovne sadržaje. Objekt će sadržavati više sala i dvorana u kojima će se moći održavati centralni kulturni i poslovni događaji u BiH, kao što su koncerti, predstave, filmske projekcije, kongresi i sl.

U sklopu samog kompleksa trebali bi se nalaziti i press centar, hotelsko-ugostiteljski sadržaji i šoping centar. Pored toga planirani su i podzemna garaža i pješački prijelaz preko Bulevara Meše Selimovića do naselja Alipašino Polje.

U arhitektonsko rješenje objekta uklopio bi se i trg koji bi postao centralni općinski trg, jer danas ne postoji mjesto koje bi se moglo nazvati centrom općine.

Pripreme za početak realizacije projekta kongresnog centra u općini Novi Grad Sarajevo počele su 2012. godine, a Odluka o pristupanju izradi urbanističkog projekta "Kongresni centar Sarajeva“ donesena je 25. aprila 2013. godine, na 5. sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, čime su započete aktivnosti na realizaciji jednog velikog projekta na području najmnogoljudnije bh. općine.

Obzirom da se radi o projektu koji nije ranije planiran, Općina je pokrenula procedure oko izrade provedbeno-planske dokumentacije, nakon čega je raspisan međunarodni konkurs za izradu idejnog rješenja. Po odabiru najboljeg idejnog rješenja radit će se Urbanistički projekat "Kongresnog centra Sarajeva“ koji će biti dat Općinskom vijeću na usvajanje, nakon čega će se moći ponuditi investitorima, saopćeno je iz Općine Novi Grad.