{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rasim Ljajić: Srbija i BiH ne žele trgovinski rat s EU

S
22.7.2013. u 17:39
3
35
Rasim Ljajić: Srbija i BiH ne žele trgovinski rat s EU
3
Rasim Ljajić: Srbija i BiH ne žele trgovinski rat s EU
Rasim Ljaljić (Foto: Anadolija)
Srbija i BiH ne žele trgovinski rat sa EU, ali smatraju da Hrvatska ne može da zadrži povlašten izvoz cigareta u ove zemlje nakon ulaska u EU, rekao je ministar spoljne i unutrašnje trgovine Srbije Rasim Ljajić.
"Naš zajednički stav je da moramo da štitimo svoje domaće proizvođače i da je to potpuno legitiman pristup", rekao je Ljajić, koji je u Beogradu razgovarao sa ministrom spoljne trgovine trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem.

Ljajić je za B92 rekao da BiH ima sličan, ako ne i mnogo veći trgovinski problem sa Hrvatskom, nego Srbija.

"Spremni smo za svaku vrstu daljeg razgovora. Naravno, niko ne želi trgovinski rat sa EU, niti misli da taj rat može da dobije. Mi želimo razgovore i da na ekonomskim osnovama tražimo rešenje ovog problema“, rekao je Ljajić.

On je naveo da je Srbija riješila 98 posto neriješenih pitanja u trgovinskim odnosima sa Hrvatskom, nakon ulaska Hrvatske u EU, a ostalo je samo pitanje uvoza hrvatskih cigareta.

"Oni hoće da uvoze po povlaštenim uslovima, koje su imali u okviru CEFTA sporazuma. Smatramo da oni ne mogu taj privilegovani položaj da crpe iz sporazuma koji je prije toga bio na snazi, jer je nova okolnost da je Hrvatska postala član EU i da treba i može da izvozi po pravilima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", dodao je Ljajić.

On je rekao da postoji spor, ne sa Hrvatskom, nego sa Evropskom komisijom, koja sada zastupa stavove Hrvatske kao svoje nove članice.

Ljajić je rekao da današnji vanredni sastanak CEFTA-e u Beogradu nema nikakve veze sa problemom sa hrvatskim izvozom cigareta, nego je jedna od glavnih tema ograničenje uvoza pšenice i brašna iz Srbije u Makedoniju.

Iako su srbijanska i makedonska strana već postigle dogovor da se dio uredbe ukine do 15. augusta, a dio koji se odnosi na uvoz brašna do 1. septembra, na sastanku CEFTA-e bi to trebalo da bude i zvanično verifikovano.

Ljajić je rekao da su Srbija i Makedonija dogovorile načelni redoslijed koraka i da Makedonija krene u proceduru ukidanja uredbe o ograničavanju uvoza pšenice i brašna iz Srbije u Makedoniju.

On je istakao da je važno da se na CEFTA-i donesu zaključci koji će potvrditi da je ta odluka Makedonije u suprotnosti sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije (STO) i CEFTA-e.

"Posebno je bitno da, ukoliko se ove mjere ponavljaju i naredne godine, imamo automatski mogućnost uvođenja recipročnih mjera, a da ne kršimo pravila CEFTA-e", rekao je Ljajić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: