{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rapa: Osigurati kontinuitet investicija u energetici i putnoj infrastrukturi

F
2.1.2014. u 12:37
0
1
Rapa: Osigurati kontinuitet investicija u energetici i putnoj infrastrukturi
0
Rapa: Osigurati kontinuitet investicija u energetici i putnoj infrastrukturi
Avdo Rapa
Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Avdo Rapa smatra da je u narednom periodu potrebno osigurati kontinuitet u realizaciji investicionog ciklusa u izgradnji putne infrastrukture i sektoru energetike.
"Trebamo se osloniti na oblasti u kojima imamo resurse, a jedna od njih je drvni sektor. Međutim, u toj oblasti predugo traje donošenje zakona o šumama kojim treba osigurati racionalno i efikasno upravljanje šumskim bogatstvom. Neophodno je dakle zakonski urediti tu oblasti i radi povećanja prihoda orjentirati se više ka finalnoj proizvodnji", izjavio je Rapa za Agenciju Fena.

Govoreći o privrednim kretanjima u toku prošle i očekivanjima za ovu godinu, Rapa je kazao da je domaća privreda i dalje slaba, a problem predstavlja što strukture koje bi trebale voditi računa o tome na određeni način privredu stavljaju u drugi plan.

"Politika je u prvom planu i to bi se moralo izmjeniti u predstojećem periodu i privredi dati prioritetan značaj u smislu uređenja poslovnog ambijenta i privlačenja investicija", istakao je Rapa.

U oblasti turizma, kako je dodao, imamo puno toga ponuditi, ali resurse treba razvijati, jačati promociju i osigurati izgradnju novih i osposobljavanje postojećih kapaciteta. To je posebno bitno uzimajući u obzir da turizam može biti generator zapošljavanja, pogotovo nezaposlenih osoba čija su zanimanja usko vezana za tu oblast. Među prioritetima u tom smislu treba biti i unapređenje sektora poljoprivrede posebno sa aspekta rješavanja problema poticaja i stimuliranja domaće proizvodnje.

Građevinari, po Rapinim riječima, pokušavaju da se vrate na svoja ranija tržišta gdje su bili angažirani i to na područje Libije, ali je taj proces dosta složen s obzirom na zahtjeve libijske strane u smislu obezbjeđenja bankarskih garancija i naplate ranijih potraživanja.

"Što se tiče energetskog sektora rekao bih da u toj oblasti ima pomaka, ali sve to ide poprilično sporo. Najavljuju se veliki projekti u energetkom sektoru što ohrabruje u sadašnjem trenutku, a zamaha ima u i izgradnji putne mreže što bi trebalo održati u narednom periodu", dodao je Rapa.

Značajniji iskorak mogao bi se napraviti i u oblasti tekstilne industrije, kazao je Rapa podsjećajući da bi se provedbom razvojne strategije industrije tekstila mogao udvostručiti broj zaposlenih u toj oblasti.

"I druge strategije koje se rade u oblasti šumarstva i drvne industrije, te razvoja proizvodnje građevinskog materijala trebaju opredijeliti budući razvoj ovih sektora", dodao je Rapa.

PKFBiH u narednom periodu očekuje više razumijevanja za donošenje zakona o privrednim komorama u FBiH radi boljeg organiziranja komora pri zastupanju interesa privrednih subjekata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: