Privreda
0

Rafineriju nafte Brod mogla bi zadesiti sudbina Tvornice glinice Birač

Anadolija
Nakon odluke Vlade Republike Srpske, kao najvećeg povjerioca, o pokretanju stečajnog postupka nad Tvornicom glinice Birač koja je u vlasništvu poduzetnika iz Litvanije, u javnosti RS sve se glasnije govori da bi se isti scenario mogao ponoviti i u Rafineriji nafte Brod.

"Sistem poslovanja, vlasničkih odnosa i prelijevanja novca u takozvane sestrinske firme konceptualno je isti i u slučaju Birača i Rafinerije Brod, koja je u vlasništvu ruske kompanije Njeftengazinkor. Kada se uz to u vidu ima činjenica da je visina duga brodske Rafinerije premašila vrijednost kapitala, onda se može pretpostaviti da bi i kraj priče o Rafineriji moga biti sličan onom u Biraču", izjavio je, za agenciju Anadolija, predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić.

Brodska rafinerija, prema dostupnim podacima, bilježi višemilionske gubitke, na koje se nadovezuju i ogromna dugovanja prema budžetu RS. Na osnovu revizorskih izvještaja, vidi se da je samo u 2012. godini gubitak premašio 52 miliona KM, a kratkoročne obaveze su od obrtne imovine veće za 417 miliona KM.

Tome treba dodati i podatak o akumuliranom gubitku od 450 miliona KM, dok je cjelokupni kapital Rafinerije procijenjen na 100 miliona maraka.

U izjavi za agenciju Anadolija portparol Rafinerije nafte Brod Rade Vidaković je kazao da su "neutemeljena mišljenja o mogućnosti stečaja u toj kompaniji".

"Razvoj naftne industrije skup je i složen proces. Usto, BiH ima malo tržište, a u Rafineriju je do sada uloženo 200 miliona eura, ali treba još mnogo investirati kako bi se osigurala tržišna konkurencija", rekao je Vidaković.

Dodao je da su 2011. i 2012. godine bile "izuzetno teške za rafinerijski biznis u Evropi, te da je 90 posto rafinerija poslovalo s gubitkom zbog smanjenja tržišta".

"Da bismo bili profitabilni i povećali proizvodnju svijetlih derivata, mi ćemo nastaviti da i dalje investiramo u proizvodne pogone. Zato je neprihvatljivo da nas se poredi s Biračem. Mi radnicima isplaćujemo plate, redovno izmirujemo tekuće obaveze, a dug o kojem se govori naslijedili smo kupovinom Rafinerije. Sa Vladom RS smo potpisali protokol o reprogamu tih dugova, kako bismo oslobodili kapital za investicije", izjavio je Vidaković i istako da Rafinerija od RS nije dobila ni jednu marku subvencija, ali nije pojasnio kako su se početni gubici sa 90 miliona KM učetverostručili.

Ministar energetike i industrije RS Željko Kovačević navedene finansijske pokazatelje naziva "malim problemima u Rafineriji brod". "To za vlasnike nije opterećenje, oni nastavljaju investiranje u RS", rekao je Kovačević.

Čavić pak ističe da je skeptičan o pitanju budućnosti brodske Rafinerije, upozoravajući na dugovanja i gubitke te kompanije "koji se mjere stotinama miliona maraka".

"Ako je dug veći od kapitala, onda čista ekonomska računica otvara pitanje da li takva kompanija može preživjeti", podvukao je Čavić.

Ekonomska analitičarka i bivša ministrica finansija RS Svetlana Cenić kazala je da "zbog finansijske situacije u kojoj se nalazi Rafinerija, shodno zakonima RS ispunjava sve uslove za stečaj".

Cenić je stoga, u izjavi za agenciju Anadolija, konstatovala da je stanje u "Rafineriji Brod danas gore, nego prije njene privatizacije".

"Dug je premašio vrijednost kapitala, ali niko ne otvara to pitanje. Niko se ne pita šta nije u redu s poslovanjem Rafinerije i kada će biti izmirena dugovanja prema budžetu RS. Niko ne postavlja pitanje kada će proizvodnja biti uspostavljena u skladu sa standardima Evropske unije, kako bi se konačno stalo ukraj s nedopuštenim zagađivanjem životne okoline", naglasila je Cenić.

Dodala je da se "konačno mora objelodaniti i vlasnička struktura te kompanije, odnosno utvrditi ko je taj što, uz Njeftengazinkor, ima 40 posto vlasničkog udjela; ko je vlasnik ostalih 60 posto kapitala".

Ono što zabrinjava, zaključuje Cenić, jeste činjenica šta će se desiti otvori li se stečaj u Rafineriji Brod: "Pije privatizacije dugovi Rafinerije sanirani su preko poreskih obveznika RS, a bojim se da bi se takav scenario mogao ponoviti", zaključila je Cenić.