Privreda
11

Rafinerije nafte i ulja u RS-u u gubicima više stotina miliona KM

FENA
Rafinerija nafte Bosanski brod (Foto: Klix.ba)
Rafinerija nafte Bosanski brod (Foto: Klix.ba)
Rafinerije nafte i ulja, u Brodu i Modriči, nastavile su negativno poslovanje i u prvom kvartalu ove godine, pokazuju finansijski izvještaji ovih preduzeća u većinskom ruskom vlasništvu.

Naime, brodska Rafinerija nafte je u periodu od 1.januara do 31.marta 2013.godine napravila gubitak od oko 12,8 miliona KM i veći je od minusa koji je ostvarila za isti period prošle godine, dok je Rafinerija ulja Modriča poslovala s gubitkom od oko 2,3 miliona KM, a akumulirani minus iznosi više od 48,6 miliona KM.

Rafinerija nafte „grca“ u gubicima, jer je iz finansijskog izvještaja, objavljenog na Banjalučkoj berzi o poslovanju u prošloj godini, vidljivo da je akumulirani minus prešao čak 455 miliona KM.

To preduzeće ima višemilionske dugoročne obaveze prema matičnom preduzeću (OAO "Neftegazova? Innovacionna? Korporaci?", Moskva, Ruska Federacija), a po osnovu odobrena tri kredita iz ranijih godina, podsjeća se u konsolidiranom izvještaju o poslovanju Rafinerije nafte u 2012.

Prvi kredit je odobren za rekonstrukciju i modernizaciju stare proizvodne linije Rafinerije na iznos od 78,2 miliona KM, a obaveza po ovom kreditu dospjeva cjelokupno na dan 25. septembra 2013. godine.

Rafinerija ima i dugoročni kredit u iznosu od 141,8 miliona KM, namijenjen za izmirenje obaveze tog privrednog društva prema Vladi RS-a, nastale po osnovu Ugovora o kupovini i prodaji akcija, a obaveza i po ovom kreditu također cjelokupno dospjeva na dan 25. septembra 2013. godine.

Treći kredit je uzet u iznosu od 189,5 miliona KM i namijenjen je finansiranju ugovora koje je Rafinerija zaključila u okviru svojih investicionih aktivnosti, s tim da je povučen iznos od 50,7 miliona KM.

Osim ovih, Rafinerija im i dugoročne obaveze prema povezanom preduzeću (OAO ''Zarubežneft?'' Moskva, Ruska Federacija) po odobrena dva kredita, od 72,7 milona KM, odnosno 124,6 miliona KM, s tim da su namjene po oba zaduženja mijenjane, a produžen je i rok vraćanja drugog kredita do 25. decembra 2015. godine.

Rafinerija nafte ima i dugoročne obaveze koje se odnose na reprogramirane obaveza prema Poreskoj upravi RS-a i Vladi RS-a. Iznos od 101,4 miliona KM odnosi se na reprogramirane poreske obaveze za neizmireni porez na promet, kao i neizmirene poreze i doprinose na lična primanja.

Zanimljivo je da su reprogramirane poreske obaveze odobrene beskamatno, a novim Rješenjem Poreske uprave RS-a ovom privrednom društvu je produžen rok za plaćanje reprogramiranih poreskih obaveza s devet na dvanaest godina (do 1. jula 2019. godine), uz povećanje grejs perioda s četiri na sedam godina.

Dugoročne obaveze prema Vladi RS-a sa stanjem na dan 31. decembra 2012. godine su u iznosu od 3,3 miliona KM i odnose se na reprogramirane beskamatne obaveze za korištenje gradskog građevinskog zemljišta i komunalnu naknadu koju je Vlada RS-a, u ime Rafinerije, izmirila prema Općini Brod.