Bivši gigant iz Tuzle
6

Radnicima Poliolchema sud dodijelio imovinu za zaostale plaće, ali imaju novi problem

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Grupa bivših radnika Poliolchema kojima je po osnovu izvršne sudske presude dodijeljena imovina kompanije zbog naplate zaostalih plaća, sada se ponovo nalaze u sudskom postupku i bez nje bi mogli ostati jer ih je tužila firma Organika koja je privatizovala nekadašnjeg giganta iz Tuzle.

Pojašnjenja radi, nekadašnja firma Polihem privatizovana je 2000. od Federalne agencije za privatizaciju, a dvije godine kasnije proglašen je njen bankrot. Četiri godine poslije Polihem je prodat kompaniji Organika iz Poljske koja je u Tuzli registrovala Poliolchem s 250 radnika.

U to vrijeme iz novog Poliolchema otpušteno je 200 radnika koji su podnijeli tužbu protiv kompanije zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora o radu, ali i neisplaćenih plaća. Izvršne presude u korist radnika donio je Općinski sud u Tuzli 2010. godine.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Nekima od radnika kroz ove presude popisana je i dodijeljena imovina Poliolchema, međutim, skoro deset godina od donošenja sudske odluke Organika je istom sudu uputila tužbu koju je pravosudna institucija u Tuzli prihvatila.

Kao razlog za podnošenje tužbe pravni zastupnik Organike naveo je činjenicu da je radicima dodijeljena imovina koja nije u vlasništvu Poliolchema, već spomenute poljske firme, zbog čega sada traže povrat.

Među tuženim radnicima je i Asim Mehmedinović koji tvrdi da se na ovakav način krše radnička, ali i ljudska prava.

"Izvršnu presudu imam već deset godina, a sadašnja tužba koju sam dobio zaista je neosnovana. Nije mi jasno zašto tuže mene jer ja nisam njima oduzeo imovinu, već je sud odredio komisiju koja je imovinu popisala i dodijelila meni, a riječ je o velikim rezervoarima, koji su među građanima poznati kao kugle. Nakon popisa sud je objavio javni poziv za prodaju imovine, a tadašnja Organika, koja nas danas tuži, nije se pojavila na prodaji", tvrdi Mehmedinović.

Asim Mehmedinović (Foto: A. K./Klix.ba)
Asim Mehmedinović (Foto: A. K./Klix.ba)

Na sudskom ročištu bi se trebao pojaviti i Haris Kikanović koji također ima raniju izvršnu sudsku presudu, a kojom mu je pripao rezervoar polyola i dio cjevovoda.

"Sud je odredio da to nama pripada jer novca za isplatu plaća nije bilo. Organika sada ima za cilj da se mi odreknemo onoga što nam je pripalo, ali mi ćemo se boriti za ono što je naše. Neće nas zaustaviti u tome, a naša borba do kraja će biti u pravnim okvirima", navodi Kikanović.

Haris Kikanović (Foto: A. K./Klix.ba)
Haris Kikanović (Foto: A. K./Klix.ba)

Pomoć u pravnoj borbi nekadašnjim radnicima Poliolchema pružit će Sindikat solidarnosti Tuzlanskog kantona iz kojeg podsjećaju da zaposlenici nekadašnjeg tuzlanskog giganta imaju 83 izvršne presude.

Sakib Kopić (Foto: A. K./Klix.ba)
Sakib Kopić (Foto: A. K./Klix.ba)

"Sada imamo paradoksalnu situaciju da sud koji je radnicima dodijelio imovinu prihvata tužbu Organike. Sud sada ide sam protiv sebe, a mi ćemo im pomoći tako što ćemo im pronaći advokata jer oni nemaju novca za to. Sve se u ovoj zemlji prelama preko leđa običnog čovjeka, običnih građana i radničke klase,koja, ni kriva ni dužna, ispašta i iz svega izvlači deblji kraj", poručio je predsjednik Sindikata solidarnosti TK Sakib Kopić.