Bunt uposlenih
62

Radnicima Emke u Goraždu obećane veće plate i topli obrok, jedan od šefova dao ostavku

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba
Bunt radnika Emke iz Goražda koji su zbog nezadovoljstva uslovima rada, prvenstveno visinom plate i toplog obroka u ovoj kompaniji, jutros kratko prestali sa proizvodnjom, okončan je pregovorima sa predstavnicima vlasnika kompanije iz Njemačke.
Načelno je dogovoreno da bude povećana plata radnicima za 16 do 18 posto te da se topli obrok isplaćuje u novcu.

"Ovo što smo dobili obećanja je zaista pozitivno, jer smo mi danas dobili priliku da kažemo sve ono što nas muči dugo vremena. Naši zahtjevi prema njima su povećanje minimalnih plata i toplog obroka. Ja koji radim u dvije smjene sa toplim obrokom i prevozom prošli mjesec sam imao platu 870 maraka. Manje, više većina radnika otprilike ima taj iznos. Obećali su i povećanje toplog obroka za 50 posto, tražili smo da se on reguliše jer smo mi imali topli obrok od 5 maraka plus 3,8 maraka iz menze. Oni sa ovim čak nisu bili ni upoznati, a razgovarali smo sa novim šefom koji je došao iz Njemačke", kazali su nam predstavnici radnika.

Radnici nam kažu da je minimalna plata radnika u kompaniji oko 800 maraka, te da je prosjek plate oko 920 ili 930 maraka. Ističu kako su i ranije pokušavali ukazati na probleme u kompaniji, no da te informacije nisu dolazile do vlasnika.

"Danas smo smo imali priliku reći sve i nadamo se da će oni riješiti ovu cjelokupnu situaciju. Za ovih 20 radnika će odlučiti danas do 17 sati, to se još uvijek pregovara u firmi u Vitkovićima. Mi smo dobili obećanja da će se nešto promijeniti i vjerujemo da će biti pozitivno. Oni su tek sinoć saznali mnoge stvari koje do sada nisu znali, vjerujemo da je tako. Kazali smo i da nemamo povjerenja u rukovodstvo, jer su nas pitali i to. Sastanak je protekao dobro, oni će pregledati svu dokumentaciju i nakon toga će sigurno donijeti određene odluke. ono što znamo je da je jedan od šefova dao ostavku", kažu radnici.

Ističu kako su jedinstveni i odlučni u svojim zahtjevima, te da je to jedini način da se bore za poštivanje svojih prava.

"Do sada je bilo teško da se organizujemo, da bilo šta zajedno napravimo, jer ljudima to nije jednostavno, neki imaju ugovore, neki su u godinama kada im fali dvije, tri godine do penzije, plaše se šta dalje. Čak smo i jutros imali prijetnje ako obustavimo proizvodnju šta se može desiti. I ovo što smo izašli u krug fabrike je bilo oko pauze, čak smo rekli da možemo to sve nadoknaditi subotom ako će ugroziti proizvodnjuu, ionako radimo subotom. Bili smo spremni da damo kolektivni otkaz, ako je loše stanje, idemo na biro", kažu nam radnici Emke.

Razgovori se nastavljaju jer radnici ne odustaju ni od zahtjeva da se ne otpuste oni koji su upućeni na prinudni odmor. Kompanija Emka Bosnia u Goraždu i Vitkovićima zapošljava više od 600 radnika, a zbog loših uslova i malih plata mnogi od njih napuštaju ovu kompaniju.