Sve usporila korona
30

Radnici zeničke Željezare još čekaju na prodaju imovine vrijedne više od 100 miliona KM

E. M.
Avdija Halilović (Foto: E. M./Klix.ba)
Avdija Halilović (Foto: E. M./Klix.ba)
Imovina Željezare Zenica u stečaju vrijednosti više od stotinu miliona KM iz dana u dan propada i gubi na vrijednosti. Za proizvodne hale, hotel, izletište Bistričak i zatvoreni bazen zbog koronavirusa sve je manje zainteresovanih.

Pandemija koronavirusa uzrokovala je i sporiju prodaju željezarske imovine, a među njima i neiskorišteni potencijal hotela Internacional za koji je trebao biti raspisan i međunarodni poziv za prodaju.

Avdija Halilović, predsjednik Sindikata Željezare Zenica je kazao da nemaju velikih priliva novca, odnosno, da ništa od veće imovine nije prodano, osim nekoliko stanova.

"Nije to neka finansijska injekcija. Novca ima za uvezivanje zdravstva radnicima. Federalna vlada je odobrila 7 miliona KM za javna preduzeća među kojima smo i mi i naših 20-ak uposlenika će aplicirati da se riješi njihova problematika. Uvezivanje staža za radnike očekujemo od Federalne vlade, apliciramo na javne pozive za PIO/MIO, a zdravstvo rješavamo od prodaje imovine. Međutim, pandemija je poremetila situacija", kazao je Halilović.

Hotel Internacional
Hotel Internacional

Dodao je kako je bilo zainteresovanih investitora za hotel Internacional te da je bilo potrebno raspisati međunarodni tender, ali da je pandemija koronavirusa sve poremetila.

"Ljudi više ne ulažu u ugostiteljstvo jer sve stoji i mi smo u toj nekoj situaciji. Željezara Zenica je imala imovinu od 120 miliona KM kada smo otišli u stečaj, sada još uvijek govorimo o imovini vrijednosti iznad 100 miliona i ona je jača od našeg duža ka državi. Krajem marta je trebalo biti ročište za dug Vlade FBiH ka Željezari u iznosu od 50 miliona KM, ali se nadamo da će i to biti riješeno. Ako bismo to dobili, pokrili bismo naš minus od 35 miliona KM i kamate koje bi se mogle otpisati", dodao je Halilović.

Ističe kako imovina koja stoji i koja se ne održava propada te da njena vrijednost na tržištu pada iz dana u dan, ali i da oni nemaju ni novca ni mogućnosti da održavaju te objekte kako bi zadržali svoju vrijednost.

Izletište Bistričak
Izletište Bistričak

"Pokušavamo da javnim pozivima i tenderima nešto prodamo, ali svi objekti traže investiranje od kupaca, i svi odustaju zbog koronavirusa. Investitori koji su bili zainteresirani za Bistričak još uvijek su tu, ali mi čekamo da ove godine riješimo uknjižbu imovine. Samo bi Bistričak mogli prodati", zaključio je Halilović u razgovoru za Klix.ba.