{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radnici protiv privatizacije javnih preduzeća

S
7.6.2010. u 10:45
0
2
Radnici protiv privatizacije javnih preduzeća
0
Radnici protiv privatizacije javnih preduzeća
Elektroprivreda BiH (Sarajevo-x.com)
Radnici javnih preduzeća "Elektroprivreda BiH" i "Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne" protive se privatizaciji ovih preduzeća jer ona predstavljaju nacionalno dobro, izjavio je predsjednik Sindikata elektroenergetskih radnika BiH Omer Sikira.
Sikira kaže da je velika greška što je privatitizano i onih 10 odsto imovine ovih preduzeća kroz sertifikate radnika, odnosno malih dioničara.

"Iako se često kaže da je država loš gazda, u našem primjeru to nije slučaj, zbog čega je jedan od prioriteta našeg Sindikata borba protiv privatizacije javnih elektroprivrednih preduzeća u FBiH", rekao je Sikira za lokalni radio u Livnu.

On je dodao da isti Kolektivni ugovor važi za radnike obje elektroprivrede u FBiH, navodeći da je prosječna plata u prošloj godini u ovim preduzećima iznosila oko 800 eura, plus naknada za topli obrok, prevoz na posao, regres i ostalo u skladu sa ugovorom.

Govoreći o najavljenoj izgradnji Termoelektrane Kongora na području opštine Tomislavgrad, Sikira je rekao da izgradnju takvih energetskih objekata ne treba sprečavati, jer termoelektrane sada nisu zagađivači okoline zato što se grade po modernoj tehnologiji koja eliminiše negativne uticaje na područja u kojima se nalaze.

"S obzirom da dolazim iz Kaknja, iz rudarske sredine u kojoj postoji Termoelektrana, kilometar od moje kuće, te da sam u direktnoj proizvodnji radio 28 godina, tvrdim da je pogrešno sprečavati izgradnju termoelektrana koje ne zagađuju okolinu, a donose veliki broj radnih mjesta i razvojnu perspektivu kraju u kojem se nalaze", pojasnio je Sikira.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: