Privreda
1

Radnici mostarskog Komosa stupaju u štrajk

SRNA
Sindikat komunalnog preduzeća "Komos" u Mostaru, grada koji je sinoć zbog nevremena bio pod vodom, najavio je da će njegovi članovi u četvrtak, 3. oktobra, stupiti u štrajk.

Najavljeno je da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva koji se odnose na isplatu zaostalih plata, odnosno deblokadu računa, imenovanje Nadzornog odbora, imenovanje novog direktora, kao i reprogram duga.

Iako su radnici više puta imali sastanak sa gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, do sada ništa od ovoga nije riješeno, a Gradska uprava još se nije oglasila.

Mostar je sinoć pogodilo jako nevrijeme, a palo je 110 litara kiše po metru kvadratnom usljed čega su ulice, mostovi i magistralni putevi bili pod vodom.

Bili su poplavljeni i brojni objekti među kojima i Regionalni medicinski centar "Dr. Safet Mujić" gdje je voda ušla u podrumske i prizemne prostorije, ali rad bolnice nije ugrožen.

Direktor Medicinskog centra Zlatko Guzin rekao je da su poplavljeni prizemni dijelovi bolnice, nekoliko ambulanti i dio infektivnog odjeljenja, ali da je zahvaljujući angažmanu kompletnog dežurnog tima i asistenciji vatrogasaca, izbjegnuta veća materijalna šteta.

U naselju Opine vodena bujica je pijeskom potpuno zatrpala porodičnu kuću Kemala Boškaila. Boškailo je rekao da je vodena bujica nanijela oko 2.000 kubika pijeska.

Dežurne ekipe Civilne zaštite i gradske komunalne inspekcije su na terenu da bi evidentirale štetu.

Služba za usluge građanima grada Mostara danas ne radi zbog pada informacionog sistema. U mostarsku direkciju BH Telecoma stigao je povećan broj prijava kvarova elektronske opreme.

Mostar posljednjih godina bude poplavljen nakon svake obilnije kiše, jer su kanalizacijski odvodi začepljeni.