Velika radost
1.8k

Radnici Dite nakon prodaje fabrike: Ovo je naša pobjeda, sreći nema kraja

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Radnici tuzlanske Dite s velikom radošću jučer su dočekali vijest da je njihova fabrika deterdženata nakon dvije godine, koliko se nalazi u stečaju, konačno dobila svog vlasnika. Sada se, ističu oni, nadaju nastavku proizvodnje, upošljavanju mladih radnika, uvezivanju radnog staža, ali i širenju palete proizvoda.

Podsjećamo, ova tvornica jučer je po sistemu slobodne pogodbe prodata za blizu osam miliona KM kompaniji Bingo, uz pomoć koje su prije skoro dvije godine nabavljene sirovine za nastavak proizvodnog procesa.

Dževad Mehmedović iz Tuzle u ovoj fabrici radi već 30 godina. Jedan je od onih koji se nalazio na čelu grupe radnika koji su uložili i posljednji atom snage u spas svog preduzeća.

Istrajna borba

Istrajna borba urodila je plodom, jer je fabrika sačuvana, a zadržana su i radna mjesta.

Mehmedović koji je inače i predsjednik Sindikata radnika Dite danas nas je dočekao s osmijehom na licu.

"Nakon sedam neuspješnih prodaja jučer je došlo pismo namjere od kompanije Bingo vezano za kupovinu fabrike. U ponudi se nalaze svi segmenti – zadržavanje svih 75 uposlenika, uvezivanje radnog staža, zadržavanje branše, nastavak proizvodnje, a u prvom isplatnom redu je i isplata zaostalih osam plata radnicima", kaže nam Mehmedović.

Ističe da se svih 75 radnika jučer pismeno izjasnilo da pristaje na prodaju Dite kompaniji Bingo.

"Oni podržavaju strateškog partnera i iskreno rečeno, u protekle dvije godine mi smo opstali najviše zahvaljujući Bingu. Od prvog dana smo se borili za opstanak firme, čuvanje radnih mjesta i zapošljavanje novih mladih ljudi. Kupovina od Binga nama je sada garancija da će se to desiti. U razgovoru s budućim vlasnikom čuo sam da on želi povećati proizvodnju, čime bi sigurno bilo omogućeno dodatno zapošljavanje. Šta se bolje može očekivati u ovoj situaciji? Ovo je velika pobjeda nas radnika Dite", dodaje Mehmedović.

Inače, Dita je jedan od rijetkih primjera u Bosni i Hercegovini da i radnici mogu mnogo doprinijeti u opstanku firme. Upravo ovi radnici nisu dozvolili izvlačenje mašina iz kruga preduzeća.

Da je do toga došlo, nažalost, mogućnost za nastavak prizvodnje prije dvije godine ne bi postojala te bi i ovu fabriku zadesila ista sudbina kao i veliki broj njih u našoj zemlji.

"Da smo postupili kao neki od naših kolega, danas se ovo ne bi desilo. Svi oni koji s nama nisu čuvali fabriku su u ovom paketu. Dobijaju uvezivanje radnog staža i isplatu plata. Ulaskom stečajnog upravnika u fabriku nas je 68 nju čuvalo, a 128 dobija uvezan radni staž. Šta da smo mi isti potez napravili?", pita se Mehmedović.

Izborili se za svoje

Svoju sreću danas nije mogla sakriti ni Izeta Pekarić koja je u Diti zaposlena već 35 godina. Ističe da je jučerašnju vijest primila s velikim oduševljenjem.

"Presretna sam jer smo uspjeli. Izborili smo se za ono svoje. Danas je veoma teško mladima pronaći zaposlenje, a o nama starima da i ne pričam. Da se Dita zatvorila nama bi jedino ulica preostala. Ako stanje u mojoj fabrici ostane ovakvo ja ću biti prezadovoljna. Još malo mi je ostalo do odlaska u penziju, tako da se sve može izdržati. Radilo se i u težim uslovima", priča nam Pekarić koja u Diti rame uz rame radi sa svojim suprugom.

Dodaje i da je danas mnogo lakše živjeti, s obzirom na to da ona i suprug u kuću donose dvije plate.

"U protekle dvije godine smo se preporodili nakon štrajkova. Za moju porodicu sada su došla bolja vremena", naglašava ona.

U bolje sutra za Ditu koja je osnovana 1977. godine vjeruje i Enver Berbić koji je zaposlen u Službi prodaje na poziciji skladištara gotovih proizvoda.

"Jučerašnja vijest je donijela veliko zadovoljstvo svim zaposlenicima, jer je ovo veliki pomak. Kompanija Bingo nam pomaže da naša fabrika ostane na onoj poziciji koju je imala prije nemilih događaja. Nadamo se da ćemo uz pomoć ove kompanije, svih nas i države biti vraćeni na svoju staru poziciju", nastavlja Berbić.

Smatra da Dita može zadovojiti sve potrebe kupaca, ali i udovoljiti svim asortimanima koje je radila u najboljim godinama postojanja.

U današnjim fabričkim pogonima atmosfera je bila i više nego radna. Proizvodnja, pakovanje i plasiranje proizvoda na tržište se odvijaju neometano. Radnici poručuju da elana za rad itekako imaju, a kako i ne bi jer njihova priča zasigurno ima sretan kraj.