Tri puta sedmično
0

Qatar Airways: Uzbuđeni smo što ponovo uspostavljamo letove za Sarajevo

M. P.
Prvi avion će iz Dohe za Sarajevo krenuti 3. juna (Foto: K. S./Klix.ba)
Prvi avion će iz Dohe za Sarajevo krenuti 3. juna (Foto: K. S./Klix.ba)
Aviokompanija Qatar Airways priprema se za uspostavu direktnih letova iz Dohe za Sarajevo. Saopštili su ovo iz sarajevskog aerodroma, čime je potvrđeno pisanje Klix.ba o obnavljanju ove linije od 3. juna ove godine.
Letovi za glavni grad Bosne i Hercegovine obavljat će se tri puta sedmično - nedjeljom, utorkom i petkom s letom u trajanju od šest sati. Letovi će se obavljati avionom Airbus A320 s 12 sjedišta u biznis klasi i 132 sjedišta u ekonomskoj klasi.

"Ponovna uspostava letova, koji su prvobitno počeli 2017. godine, podrazumijeva da putnici sada mogu uživati u povezanosti s preko 140 destinacija u okviru opsežne globalne mreže preko najboljeg aerodroma na svijetu, Međunarodnog aerodroma Hamad, što uključuje i destinacije širom Azije, Afrike, Sjeverne Amerike i Australije", saopštili su iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Nacionalni avioprijevoznik Katara orijentisan je ka Istočnoj Evropi uz ponovno uspostavljanje letova za Sarajevo, što dodatno podupire globalnu povezanost.

"Uzbuđeni smo što ponovo uspostavljamo letove za Sarajevo. Kao glavni grad Bosne i Hercegovine, grad je omiljeni ulaz u državu za poslovna i privatna putovanja diljem naše mreže. S tri leta sedmično putnici iz Sarajeva su povezani s više od 140 destinacija, putem najsavremenijeg glavnog čvorišta u Dohi", kazao je Mate Hoffman, regionalni predstavnik Qatar Airwaysa za Južnu Evropu.

Alan Bajić, direktor MAS-a, istakao je zadovoljstvo zbog obnavljanja ove linije, te kazao kako je ovime omogućeno građanima Katara da otkriju bogatu turističku ponudu Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Također, omogućit će i građanima BiH posjetu Kataru, kao i drugim udaljenim destinacijama, putujući preko jednog od najvećih čvorišta u svijetu.

Qatar Airways Cargo će ponovno uspostaviti uslugu prijevoza tereta putničkim avionom za Sarajevo, podupirući lokalni rast trgovine s izvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, namještaja, odjeće, tekstila i automobilskih dijelova, kao i uvoza potrošačkih roba i električne opreme. Zračni prijevoznik za teret će svake sedmice omogućiti prijevoz više od 5 tona tereta u oba pravca tri puta sedmično na letovima s Airbusom A320.