{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi investicioni forum bh. dijaspore u Prijedoru

25.6.2013. u 15:28
31
0
Prvi investicioni forum bh. dijaspore u Prijedoru
31
Prvi investicioni forum bh. dijaspore u Prijedoru
Nevladina organizacija 'Naša perspektiva' organizirat će 11. i 12. augusta u Prijedoru prvi investicioni forum bh. dijaspore "BhdiaFor 2013" radi povećanja investicija u regiju Prijedor i poslovne saradnje između prijedorskih kompanija i kompanija u inozemstvu u kojima rade ili čiji su vlasnici članovi zajednice dijaspore - potvrdio je u izjavi predsjednik ove organizacije Armin Alijagić.
Forum, na kojem se očekuje 300 gostiju, bit će organiziran u okviru projekta "Poticanje investicija i ekonomske saradnje od članova zajednice dijaspore u regiju Prijedor radi povećanja životnog standarda svih građana regije Prijedor".

Alijagić pojašnjava da je 'Naša perspektiva' radi realizacije svoje misije koja se odnosi na promoviranje organiziranog, sistemskog pristupa i dugoročnog razvoja saradnje bh. dijaspore s matičnom državom BiH, naročito u području ekonomsko-privredne aktivnosti, formirala grupaciju "Business Forum of the BH diaspora" (BhdiaFor).

Grupacija "BhdiaFor" je krajem decembra 2012. godine, u okviru svojih početnih procjena, utvrdila da na području regije Prijedor postoji opravdana potreba i optimalan kapacitet i resursi svih zainteresiranih strana koji trebaju biti obuhvaćeni u organizaciji Prvog investicionog foruma bh. dijaspore "BhdiaFor 2013".

"Prijedorska dijaspora je dosad dokazala svoj značaj u povećanju životnog standarda za građane u ovoj regiji. Ne samo da dijaspora šalje finansijsku podršku svojim porodicama i prijateljima (novčane doznake), ona se pokazala i kao bitan ulagač u prijedorsku regiju. Dokazi za to su kompanije 'Austronet', 'Norbos' i 'ArifagićCommerce', investicije koje su realizirane uz pomoć članova zajednice dijaspore", ističe Alijagić.

Potcrtava da su ovim ulaganjima kreirane nove mogućnosti za zapošljavanje koje su osigurale egzistenciju mnogim familijama na području regije Prijedor, realizovani su prihodi lokalnoj samoupravi te uvedeni novi načini poslovanja u lokalnim kompanijama.

Dvodnevni forum "BhdiaFor 2013" će se fokusirati na doprinose koji članovi zajednice dijaspore mogu pružiti radi ekonomskog razvoja regije Prijedor, a koji se odnose na stimuliranje investicija od članova zajednice dijaspore u regiju Prijedor, kao i stimuliranje poslovne saradnje između prijedorskih kompanija i kompanija u inozemstvu u kojima rade, ili čiji su vlasnici, članovi zajednice dijaspore.

S tim u vezi, prvi dan foruma će se fokusirati na kreiranje preduvjeta za povećanje stepena investicija, a drugi dan na kreiranje preduvjeta za povećanje stepena poslovne saradnje.

"Forum će doprinijeti boljoj informiranosti aktera lokalnog ekonomskog razvoja grada Prijedora i članova zajednice dijaspore. Konkretno, izgradit će se svijest o razvojnom potencijalu dijaspore od aktera lokalnog ekonomskog razvoja u regiji Prijedor, a na drugu stranu, članovi zajednice dijaspore će biti informirani o instrumentima podrške koje im stoje na raspolaganju za ulaganje i ostvarivanje poslovne saradnje s kompanijama u prijedorskoj regiji", naglašava Alijagić.

U toku priprema organizacije Prvog investicionog foruma bh. dijaspore, predstavnici grupacije 'BhdiaFor' su uspostavili saradnju i partnerstvo s relevantnim organizacijama i institucijama u dijaspori, BiH i regiji Prijedor, kao što su Grad Prijedor, Agencija za ekonomski razvoj Grada Prijedora 'PREDA-PD', Vanjskotrgovinska komora BiH, Svjetski savez dijaspore BiH, dok je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH - Sektor za iseljeništvo podržalo organizaciju foruma. Ambasada Kraljevine Norveške i Švicarska agencija za razvoj i saradnju - SDC su finansijski podržali forum. 

Na skupu će se obratiti značajni privrednici iz prijedorske regije, kao i uspješni privrednici iz dijaspore, predstavnici finansijskih institucija, Ambasade Kraljevine Norveške,Švicarske agencije za razvoj i saradnju - SDC, te relevantnih ministarstava na raznim nivoima.

Projekt se završava kreiranjem investicionog kataloga u kojem će biti prezentirane sve potencijalne investicije i poslovne saradnje.

Registracija za forum je omogućena putem web stranice www.bhdiafor.org ili putem e-maila [email protected].

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: