{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Provjera da li se sporna marmelada našla na tržištu BiH

S
22.7.2013. u 15:32
0
2
Provjera da li se sporna marmelada našla na tržištu BiH
0
Provjera da li se sporna marmelada našla na tržištu BiH
Agencija za sigurnost hrane BiH zatražila je od nadležnih inspekcijskih organa entiteta i Brčko distrikta da provjere da li se na tržištu BiH nalazi sporna marmelada od marelice, koju proizvodi zadruga "Eurovoće" iz Orahovice.
Iz Agencije za sigurnost hrane BiH Srni je saopšteno da je u obavještenju nadležnim inspekcijskim organima Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta zatraženo i dostavljanje povratnih informacija u vezi sa mogućnošću da se na tržištu BiH nalazi proizvod, povučen sa tržišta Hrvatske, zbog povišenog sadržaja sumpor dioksida.

"Odmah po prijemu povratnih informacija od nadležnih inspekcijskih organa entiteta i Brčko distrikta BiH, Agencija za sigurnost hrane će informisati potrošače saopštenjem", ističu iz ove agnecije.

Agencija za sigurnost hrane BiH, kao kontakt autoritet Sistema za brzo uzbunjivanje za hranu i hranu za životinje /RASFF EC/, dosad nije zaprimila službeno obavještenje od RASFF EC da je na tržište BiH izvezen predmetni proizvod.

"Shodno procedurama Evropske komisije, Agencija za sigurnost hrane BiH, kao kontakt autoritet dobija obavještenje od EU RASFF u slučajevima kada je predmet obavještenja izvezen u BiH“, pojasnili su iz Agencije.

U ovoj agenciji kažu da su sve navedene mjere preduzete s ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača na osnovu principa predostrožnosti, a u skladu sa odredbama Zakona o hrani.

Agencije za sigurnost hrane BiH u kontinuitetu prati sva dešavanja o pitanju sigurnost hrane, kako u zemlji, tako i u okruženju i šire, te u skladu sa nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama preduzima odgovarajuće mjere s ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača.

Hrvatska sanitarna inspekcija naredila je 19. jula trgovačkom lancu "Konzum" da sa polica povuče marmeladu od marelica koju proizvodi zadruga "Eurovoće" iz Orahovice, zbog opasnosti po zdravlje djece.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: