Goražde
11

Propao pokušaj zakazivanja Skupštine dioničara Ginexa

E. A.
Nadzorni odbor privrednog društva Ginex-a jučer nije donio odluku o zakazivanju Skupštine ovog privrednog društva, saznaje Klix.ba.
Iako je bilo planirano da se 11. vanredna sjednica Skupštine društva održi 3.marta ove godine kako bi se razriješio stari i imenovao novi vršilac dužnost člana nadzornog odbora ispred državnog kapitala, odnosno sa ove pozicije razriješio Meho Deljo i za v.d. člana imenovao Mirsad Dučić za što postoje prethodne saglasnosti Vlade FBIH, to se nije dogodilo.

Jedan od razloga je, kako saznajemo, pomalo bizaran, da uz prijedlog Vlade FBiH o imenovanju nisu dostavljeni bilo kakvi podaci o novom kandidatu, što je ostavilo prostora za pitanje malih dioničara koga je zapravo Vlada FBIH predložila s obzirom da postoje bar dvije osobe istog imena i prezimena.

Drugi razlog je činjenica da smjena člana NO Meha Delja nije u skladu sa Zakonom o privrednim društvima i Pravilnikom o upravljanju dioničkim društvima, jer je po rješenju Komisije za vrijednosne papire Meho Deljo član NO do 23.12.2025.godine.

Naime, Zakon o privrednim društvima, kao sistemski zakon kojim se reguliše, pored ostalog i upravljanje dioničkim društvima ne navodi mogućnost privremenog imenovanja, pa samim tim se i manadat Delja, koji je, nakon ostavke Alema Omerhodžića imenovan u Nadzorni odbor Ginexa, ispred državnog kapitala, ne može biti privremen.