Strah od novih šteta
10

Promjene vremena brinu poljoprivrednike u Semberiji koji se nisu oporavili ni od ljetnih suša

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Temperaturne oscilacije praćene smjenom izuzetno jakog vjetra, kiše i snijega proteklih nekoliko dana prisutne su u našoj zemlji, a ukoliko se ovakav neuobičajen period nastavi, posljedice bi mogli osjetiti i poljoprivredni proizvođači na području Semberije, koji se još uvijek nisu oporavili od štete nastale u ljetnoj sezoni.

Jesenja sjetva u semberskoj regiji završena je prije okvirno mjesec dana, a strnim kulturama zasijano je više od 20.000 hektara, što je u odnosu na godinu ranije više za blizu 15 posto.

Međutim, sada se postavlja pitanje da li će prema ranijim najavama urod pšenice i ječma biti na zadovoljavajućem nivou, s obzirom na to da su poljoprivrednike ove regije iznenadile neobične vremenske prilike za ovo doba godine.

Usporeno zimsko duboko oranje

Po okončanju jesenje sjetve semberski poljoprivrednici pristupili su zimskom dubokom oranju koje su u određenoj mjeri usporile smjene veoma jakog vjetra, kiše i snijega.

Sada ih zabrinjavaju i temperaturne oscilacije koje bi mogle utjecati na opstanak plodova.

"Ozimni usjevi i pšenica sada su u fazi mirovanja i potreban je dugotrajniji snježni pokrivač koji bi doprinio njenom pravilnom razvoju. Koliko smo vidjeli na terenu, nicanje je krenulo fino, ali vremenske prilike u posljednjih nekoliko dana mogle bi utjecati na njen razvoj. Prijetnja je i takozvana 'golomrazica' koja bi mogla doći prije snijega te uništiti zasijano", kazao je za Klix.ba predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Sela Semberije" Savo Bakajlić.

Zimsko duboko oranje koje predstavlja uvod u pripremu proljetne sjetve dosad je obavljeno na blizu 70 posto zemljišta, a Bakajlić ističe da bi cjelokupan posao mogao biti završen u narednih nekoliko dana, ukoliko to vremenske prilike budu dozvoljavale.

"Ako bi nam se nastavio ovaj neobičan vremenski period uz svakodnevne nagle promjene temperatura zraka, poljoprivrednici bi svakako štetu mogli osjetiti na proljeće, jer bi mraz, bez snijega kao kvalitetne zaštite za ozimne usjeve i pšenicu, napravio veliki problem", navodi Bakajlić.

Zbrajaju ljetnu štetu

Inače, Semberci se još uvijek nisu oporavili ni od ljetne suše koja im je stvorila glavobolje prilikom pripreme za jesenju sjetvu, s obzirom na to da je kvalitet zemljišta bio znatno narušen, a sama obrada odvijala se mnogo sporije.

Također, suša je utjecala i na prinose te cijene, a Bakajlić kaže da poljoprivrednici još uvijek zbrajaju nastalu štetu.

"Šteta je prema preliminarnim rezultatima izuzetno velika. Posebno su loši bili prinosi kukuruza koji su se kretali od 300 do 500 kilograma, što je nedovoljno. Problem proizvođačima predstavljaju i krediti kod banaka jer su se morali zadužiti za pripremu sjetve, a s obzirom na to da je urod podbacio, novac sada nisu u mogućnosti u cijelosti vraćati", zaključuje predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Sela Semberije".