Za tri godine rada
0

Projekt LIFE privukao 57 miliona KM investicija i otvorio 329 novih radnih mjesta u BiH

Klix.ba
Foto: IFC
Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, danas je u okviru konferencije "Udahnimo život lokalnoj privredi" prezentirala rezultate ostvarene uspješnom realizacijom Projekta poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou - LIFE, koji je finansirala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

U tri godine implementacije projekta uspješno je provedena regulatorna reforma u 21 jedinici lokalne samouprave širom Bosne i Hercegovine. Danas ove zajednice imaju efikasnije javne uprave, koje na transparentniji i pristupačniji način pružaju bržu i jeftiniju uslugu svojim privrednicima i građanima.

"Visoko fiskalno i administrativno opterećenje, te više od 1.600 procedura na svim administrativnim nivoima čine poslovanje u ovoj zemlji gotovo nemogućom misijom. U Projekt LIFE IFC je ugradio znanja i ekspertizu cijele Svjetske banke, primjenjujući najbolje međunarodne prakse. Realizacijom Projekta LIFE smanjeni su administrativni zahtjevi prema privredi i građanima, koji danas brže, lakše i jeftinije dolaze do dozvola i rješenja u svojim općinama, gradovima i kantonima, te štede od 5,9 miliona KM godišnje, a u odnosu na stanje prije realizacije Projekta LIFE. Ovaj novac je direktno povećanje dohotka i dobiti, koji se ubrizgava u krvotok privrede svake godine, tako da će pravi efekti ovih reformi biti vidljivi tek u narednim godinama. Rezultat ovog proaktivnog pristupa je i realizacija 57 miliona investicija i otvaranje 329 novih radnih mjesta tokom trajanja Projekta", rekla je Lada Buševac, šefica Ureda IFC-a u BiH.

Na konferenciji je podcrtan značaj IFC-jeve metodologije provođenja regulatornih reformi na lokalnom nivou, te mogućnosti korištenja iskustava reformisanih zajednica kao resursnih centara, u svrhu jačanja lokalnog ekonomskog razvoja. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva već nekoliko godina podržava ove aktivnosti s ciljem unapređenja lokalnih zajednica i jačanja njihove konkurentnosti. Lokalne zajednice obuhvaćene projektom danas imaju transparentniju javnu upravu sa dostupnim elektronskim registrima i predvidivim administrativnim procesima. Posebno raduje uspostavljeni dijalog između lokalnih administracije i privatnog sektora kroz mehanizam koordinacije i privrednih savjeta. Ovaj proaktivni pristup unaprijedio je konkurentnost lokalnih zajednica što je rezultiralo značajnim investicijama u reformisanim sredinama.

IFC je kao sestrinska organizacija Svjetske banke i članica Grupacije Svjetske banke najveća globalna razvojna institucija usmjerena na privatni sektor na tržištima u razvoju. Radi sa više od 2.000 firmi širom svijeta, koristeći svoj kapital, ekspertizu i utjecaj na stvaranje tržišta i mogućnosti u najnerazvijenijim oblastima svijeta. U fiskalnoj 2017. godini ostvarili su rekordnih 19,3 milijarde dolara u dugoročnom finansiranju za zemlje u razvoju, koristeći moć privatnog sektora kako bi pomogli smanjenju siromaštva i podsticanju zajedničkog prosperiteta.