Privreda, a ne rat
12

Proizvodnja oružja velika je šansa regije, zemlje već sarađuju na novim projektima

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Vojna industrija velika je šansa regije, pojedinačne industrije su komplementarne, a mogućnost saradnje i prodaje na svjetskim tržištima izuzetno velika.

Jedan od najvećih i najzanimljivijih štandova na Mostarskom sajmu je onaj srbijanskog Yugoimporta, krovne javne kompanije za plasman oružja na svjetska tržišta.

Aleksandar Lijaković, pomoćnik direktora Yugoimporta, ispričao nam je da na sajmu u Mostaru nastoje osnažiti regionalnu saradnju koja ima veliku perspektivu.

"Yugoimport je objedinitelj srpske odbrambene industrije na svjetskom tržištu. Objedinjujemo nastup fabrika radi razgovora o saradnji i radimo svuda po svijetu, po regionalnim i svjetskim sajmovima i izložbama. Posebno smo prisutni na azijskim i afričkim tržištima na kojima je bila prisutna i vojna industrija bivše države, a mi smo te pozicije nastojali zadržati", pojašnjava nam poziciju kompanije koja ima godišnji izvoz na nivou od šest stotina miliona eura.

Lijaković nam kaže kako već postoji saradnja s namjenskom industrijom u Federaciji BiH i Republici Srpskoj pa u sklopu svojih poslova prodaju nešto što i fabrike u našoj zemlji proizvedu.

"Mi smo na Mostarskom sajmu zbog želje da se ta saradnja poveća te zbog želje da se uspostavi saradnja na zajedničkoj proizvodnji. Industrije u bivšoj Jugoslaviji su kompatibilne, već sada fabrike u Srbiji proizvode komponente za neki proizvod namjenske industrije iz BiH i obrnuto", govori nam naš sagovornik o prekograničnoj saradnji u ovoj zanimljivoj privrednoj grani.

Saradnja je prije svega u proizvodnji municije, ali se pokušava uspostaviti i na proizvodnji složenih borbenih sistema.

"Naša kompanija je regionalni lider u proizvodnji složenih borbenih sistema, kao što su raketni i artiljeriski sistemi, oklopna vozila i tu postoji ozbiljna mogućnost saradnje. Treća opcija je saradnja kod uspostave sistema, ako mi gradimo neku fabriku nauružanja u Srbiji, da se u BiH izgradi neka proizvodna linija", kaže Lijaković.

Haubica Nora od 155 milimetara najvredniji je Yugoimportov proizvod na svjetskom tržištu. Pored nje tu je i oklopno vozilo Lazar s pogonom 8x8 koji se koristi i u vojsci i u policiji te vozilo Miloš koje je 4x4.

"Zajednički razvoj i proizvodnja nekog npr. borbenog vozila ili drugog nauružanja zamalja u regiji je isto tako moguća, ali za to je potreban međudržavni sporazum, kao što su to neke evropske zemlje napravile kod proizvodnje određenih borbenih aviona", kaže nam Aleksandar Lijaković.

Pred industrijom oružja svijetla je budućnost, bez obzira na to kako to nekom zvučalo i u kojem kontekstu se iščitavalo.

"Mi u narednom periodu namjeravamo nastaviti ulagati u složene borbene sisteme, proizvodnju i razvoj borbenih vozila i artiljerije. Nova varijanta Nore zove se Aleksandar. Imamo novi raketni sistem Šumadija, bespilotni helikopter, ulaganje u proizvodnju municije, municije za raketne sisteme...", kaže nam pomoćnik direktora Yugoimporta, naglašavajući da se uvijek radi s ciljem da se maksimalno iskoristi domaća tehnologija i ljudski faktor.

Vojna industrija u regiji je u usponu, samo u Srbiji ostvaruje se izvoz na nivou od šest stotina miliona eura godišnje, kod nas je iznos dvostruko manji, ali opet izuzetno značajan u strukturi izvoza. Šanse za daljnji razvoj su velike, uvjeravaju nas proizvođači oružja i municije iz regije.