|

Proizvođačima sadnog materijala iz BiH odobren izvoz u Rusiju

Proizvođačima sadnog materijala iz BiH odobren izvoz u Rusiju
15
R. D.
27.1.2020. u 15:13
6
komentara
15

dijeljenja
Proizvođačima sadnog materijala iz BiH odobren izvoz u Rusiju Foto: Arhiv/Klix.ba
Bosni i Hercegovini odobren je izvoz sadnog materijala na tržište Ruske Federacije.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac potvrdio je da je Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije odobrila izvoz sadnog materijala proizvođačima sadnog materijala i presadnica iz BiH.

"Riječ je o firmama iz Šamca (Poljargo) i Čapljine (Adria Hishtil), koje su stavljene na spisak registrovanih izvoznika sadnog materijala i presadnica iz BiH u Rusku Federaciju. Za tržište Ruske Federacije spremno je dva miliona presadnica paradajza i paprike firme iz Šamca, te oko 1,2 miliona komada sadnog materijala jabuke i kruške firme iz Čapljine", rekao je ministar Košarac.

Ministar Košarac pozvao je sve proizvođače sadnog materijala i presadica u BiH da se putem Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja obrate zahtjevom za izvоz svojih proizvoda na tržište Ruske Federacije.

Podsjetimo, ruski veterinarski i fitosanitarni inspektori boravili su krajem prošle godine u BiH, te izvršili inspekcijski nadzor i kontrolu proizvodnih kapaciteta firmi koje su podnijele zahtjeve kako bi im se ispunili uslovi za izvoz u skladu sa zahtjevima koje traži tržište Ruske Federacije.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...