|

Proizvođači vina traže pomoć od vlasti

Proizvođači vina traže pomoć od vlasti
3
S
SRNA
16.12.2014. u 15:48
15
komentara
3

dijeljenja
Proizvođači vina traže pomoć od vlasti
Grupacija proizvođača vina pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH zatražit će od vlasti u BiH pomoć od oko 500 KM po hektaru jer je ova godina, zbog nevremena, bila jedna od najlošijih za vinogradare, izjavio je danas predsjednik ove grupacije Zoran Obrad Vukoje.
Vukoje, koji je i vlasnik vinarije "Vukoje" iz Trebinja, rekao je novinarima da je za vinogradare ova godina, zbog mnogo padavina i nevremena, jedna od najlošijih u proteklih dvije ili tri decenije.

On je istakao da su vinogradari vodili računa i u ovoj godini, koja je po prinosu 20 ili 30 posto lošija u odnosu na 2013. godinu, dobili grožđe koje bi moglo da bude kvaliteteno i da bude upotrijebljeno za pravljenje vrhunskih i kvalitetnih vina.

"Grupacija proizvođača vina BiH imala je nedavno sastanak u Mostaru sa svim vinarima, a danas u Sarajevu i donijeli smo zaključak da tražimo od ministarstava da pomognu i da po hektaru izdvoje određeni iznos. Mi smo naveli da bi to moglo biti oko 500 KM po hektaru", dodao je Vukoje.

On je napomenuo da je Grupacija proizvođača vina pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH danas razmatrala i pitanje uvoza grožđa u BiH.

"Postoji veliki uvoz svake godine. U EU nema prometovanja grožđa iz regije u regiju, a kod nas se dešava da nam u BiH ulazi ta sirovina", ukazao je predsjednik Grupacije proizvođača vina.

On je dodao da vinari iz BiH svake godine održavaju sastanke sa nadležnim organima da bi se spriječio uvoz, s obzirom na činjenicu da to grožđe nije kvalitetno kao domaće.

"To grožđe nije kvalitetno kao naše, a onda i dok se doveze treba duže vremena, tako da počne fermentacija. Tada se jednostavno prave slatko-kisela vina i na tržištu se napravi velika pometnja", pojasnio je Vukoje.

On je podsjetio da se, prema zakonu u BiH, od uvezenog grožđa ne može praviti vino, te da članovi Grupacije proizvođača vina Vanjskotrgovinske komore BiH žele da nadležne institucije dostave podatke gdje je završila ova uvezena sirovina.

Tokom današnje sjednice članovi Grupacije proizvođača vina dogovorili su učešće na sajmu u Dizeldorfu u Njemačkoj.

"Pošto ove godine nije bilo mjesta za izlaganje vinara na tom sajmu odlučili smo da, radi edukacije, sedam vinara ide na studijsko putovanje da posjeti taj sajam da bi promovisali vina iz BiH", dodao je Vukoje.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...