Poslovanje u minusu
27

Proizvođači peleta tuže BiH zbog zabrane izvoza: Dovedeni smo na rub egzistencije

L. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vijeće ministara BiH krajem prošle godine donijelo je odluku o zabrani izvoza peleta. Takva odluka probudila je bunt među proizvođačima, koji su donijeli odluku da podnesu tužbu protiv BiH zbog zabrane izvoza.

Zabrana je donesena zbog enormno visokih cijena za domaće kupce. Domaći proizvođači peleta tada su iskazali nezadovoljstvo, jer su smatrali da se time ugrožava proizvodnja. Tada su najavljivali obustavljanje proizvodnje, kao i tužbe, koje su se sada ostvarile.

Ogromna šteta

Za Klix.ba ovi informaciju potvrdio je Goran Ivanović, predstavnik proizvođača peleta.

"Proizvođači su pretrpjeli određenu štetu , pa je više njih podnijelo tužbu. Štete su ogromne, do te mjere da su dovedeni na rub egzistencije. Bili su čak onemogućeni isplatiti plate. Pogotovo je zadnje produženje od decembra pa do danas bilo krajnje nepotrebno. Tako da, odluka o tužbi uopće ne iznenađuje", kazao je Goran Ivanović.

Muhamed Helać iz kompanije "Drvosječa" za Klix.ba detaljnije je pojasnio razlog tužbe.

"Glavni razlog za tužbe je činjenica da su brojni proizvođači, a i trgovci u proteklom periodu nabavljali odnosno proizvodili pelet po dosta skupljim cijenama nego li su ga mogli prodavati po cijeni koja je ograničena entitetskim odlukama. To je samo po sebi dovelo da su apsolutno svi trgovci i proizvođači peleta poslovali sa minusnom maržom a što su utvrdili i inspektori koji su u proteklom periodu vršili usmjerene ali i jako učestale inspekcijske nadzorenad proizvođačima i trgovcima", kazao je Helać.

Jasno definisana cijena - apsurd

On dalje dodaje da je apsurdno da za neku robu bude određena krajnja prodajna cijena.

"Takav način uplitanja vlasti u sistem tržišne ekonomije uistinu nije povoljan ni za jednog učesnika na tržištu niti se nešto takvo dogodilo ranije na našem podneblju. Normalno je i svakodnevno primjetno da se ograniči procentna marža na određenu robu, ali da se jasno definiše cijena po kojoj se nešto mora prodavati, to je apsurdno", tvrdi Helać.

Na kraju je napomenuo i da su proizvođači i trgovci peletom ranije na pregovorima sa vlastima prihvatili da posluju po nultoj marži odnosno bez zarade kako bi što prije podmirili domaće tržište te kako bi se naposlijetku 'podigla rampa' za izvoz peleta.

"Nažalost, desila se sušta suprotnost i činjenica je da se poslovalo sa gubitkom", zaključio je Muhamed Helać.