|

Proglašeni pobjednici gastronomskog festivala "Bosanski dukat"

Proglašeni pobjednici gastronomskog festivala "Bosanski dukat"
23
F
FENA
21.11.2013. u 21:02
0
komentara
23

dijeljenja
Udruženje gastronoma "Gastro kutak" organizirao je 2. International Sarajevo Gastronomy Festival "Bosanski dukat" koji je održan u Sarajevu.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba


Na manifestaciju su došli učesnici iz 15 zemalja između ostalih iz Italije, Poljske, Turske, Ukrajine, Slovenije, Austrije, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Rumunije Takmičenje kuhara je održano u dvije kuharske kategorije, a to su kuhanje vegetarijanskog jela i serviranje jela od goveđeg filea, a u završnici Festivala je organizirano finale na kojem su pripremana dva jela i desert.

U "A" kategoriji zlato su odnijeli Ozana Budei iz Rumunije, Boštjan Kovačić iz Slovenije, Daniele Valmarin iz Italije, Zdravko Krnjajić iz Slovenije te Dragan Šljivić iz BiH. U "B" kategoriji zlatna medalja pripala je Andrei Liviu Mihailescu iz Rumunije, Boštjan Kovačić iz Slovenije, Tetiana Afanasieva iz Ukrajine, Marko Marković iz Crne Gore i Daniele Valmarin iz Italije. Najbolji u finalu "Bosanski kup" bio je Andrei Liviu Mihailescu iz Rumunije, na drugom mjestu Daniele Valmarin iz Italije, a treće mjesto pripalo je Boštjanu Kovačiću iz Slovenije.

Novitet ove godine u odnosu na prošlogodišnji festival je i takmičenje barmena koji su pravili koktele u dvije kategorije prema svjetskim standardima.

U prvom dijelu takmičenja u klasičnoj miksologiji prvo mjesto pripalo je Antoniji Jukić iz Hrvatske, drugo mjesto Lukaszu Radziulewicz iz Poljeske, treće mjesto Nicole Kotu iz Poljske te četvrto Amini Habibović iz BiH.

U drugom dijelu takmičenja slobodni stil FLAIR, prvo mjesto zauzeo je Karlo Damijanić iz Hrvatske, drugo Mario Majčan iz Hrvatske, a treće Marko Benković iz Hrvatske.

U sklopu manifestacije održana je i promocije vinske ceste Hercegovine "Put Vina" gdje su posjetioci imali priliku degustirati vina brojnih vinara iz BiH. Također, posjetioci su imali priliku uživati i u gastro ponudi pekarske, mliječne, mesne i slastičarske industrije. Festival je posjetilo preko 2000 posjetilaca, saopćili su organizatori.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.