Promjene u vlasništvu
30

Prodaje se Fortenova grupacija, sankcionirani dioničari veliki problem za kompaniju

V. K.
Fortenova Grupa (Foto.Borna Filic/Pixsell)
Fortenova Grupa (Foto.Borna Filic/Pixsell)
Fortenova Grupa, organizacija pod čijom su ingerencijom između ostalih i lanci kao što su Konzum i Mercator, objavila je kako pokreće proces promjene vlasničke strukture kao i strukture kapitala.

Kako je navedeno. Međunarodna investicijska banka Lazard angažirana je da podrži ovaj proces, a prikupljanje interesa tek je počelo te će trajati najmanje do kraja septembra 2023. godine.

"Fortenova Grupa pokreće međunarodni proces ispitivanja interesa potencijalnih interesa za kupovinu Fortenova Group, holandske holding kompanije koja je u potpunom vlasništvu Fortenova grupa dd", saopćeno je.

U materijalu koji je distribuiran potencijalnim investitorima, navedeno je kako je Fortenova stabilna grupacija s neto prihodima preko 5,2 milijarde eura, dobiti preko 470 miliona eura, kao i prilagođenom dobiti od preko 300 miliona eura.

Također, navedeno je kako je neto dug grupacije 1,1 milijardu eura, a likvidnost je navedena u iznosu od preko 280 miliona eura.

"Fortenova grupa je najveći maloprodajni lanac i proizvođač hrane u sektorima pića, proizvodnje ulja, prerade mesa i poljoprivredne proizvodnje. Fortenova grupa je također najveći regionalni poslodavac sa preko 45 hiljada zaposlenih i oko 30 hiljada partnera i dobavljača", navedeno je.

Sankcionirani dioničari, Sberbank i VTBE, drže 49,9 posto kapitala Fortenova Grupe.

"Iako sama Fortenova Grupa nije predmet sankcija, sankcionirano suvlasništvo značajno otežava poslovanje i negativno utječe na vrijednost kompanije za sve zainteresovane strane. Prije svega, onemogućava postizanje održive i efikasne strukture kapitala", pojasnili su.