Privreda
10

Problemima u GIKIL-u se ne nazire kraj: Kome pripada više upravljačkih prava?

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Teška situacija u kojoj se nalaze radnici Global ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) u narednom periodu mogla bi se dodatno pogoršati.

Za vrijeme jučerašnje sjednice Skupštine društva ovog preduzeća došlo je do teške rasprave među osnivačima GIKIL-a vezano za vlasnička i upravljačka prava.

Rasprava je vođena na relaciji direktora Koksno-hemijskog kombinata d.d. Lukavac (KHK) Zuhdije Hasanhodžića, direktora Global Steel Holdings Limiteda (GSHL) Rajiba Dasa i generalnog direktora GIKIL-a Debasisha Gangulyja.

Jedan od osnivača GIKIL-a, direktor KHK Lukavac Zuhdija Hasanhodžić tvrdi da udio firme iz koje dolazi u GIKIL-u iznosi 69,73 posto osnivačkih prava. Sa ovim se ne slaže direktor GSHL-a Rajib Das.

Kako je istakao na današnjoj press konferenciji, ovdje je u pitanju čista neistina. Prema njegovim tvrdnjama, GSHL-u pripada 51 posto osnivačkih prava, dok je na ime KHK upisano 49 posto.

"Sada se pojavljuje spor po ugovoru o pristupanju između dva osnivača. Mi mislimo da je ovo rad određenih ljudi iz Vlade TK, a ukoliko bude potrebno mi ćemo ići i na nivo međunarodne arbitraže. Do tog momenta ćemo očekivati presude lokalnih sudova, a za strane investitore ovakav stav nije prihvatljiv", kazao je Das, koji ističe da se sa ovakvom vrstom problema do sada nigdje u svijetu nije susreo.

Pravni zastupnik predstavnika firmi GSHL i GIKIL Faik Muhić kaže da na silu pokušavaju ostvariti osnivačka prava od direktora KHK.

"KHK je jednostrano sebi dodijelila 69,73 posto upravljačkih prava. Između dva osnivača KHK i GSHL-a postoji spor o tome da li je GSHL uplatio temeljni kapital koji se obavezao. Ovdje je riječ o veoma složenom pravnom pitanju kojeg pojedinci vični galami po mojoj procjeni pojednostavljuju. KHK je na sjednici donio ključnu odluku, a to je da se firma GSHL isključuje iz društva GIKIL-a. Takva odluka podrazumijeva da KHK želi preuzeti kompletno upravljanje GIKIL-om", pojašnjava Muhić.

Direktor KHK Lukavac Zuhdija Hasanhodžić za Klix.ba kaže da je prema zakonskom pravu iznesena činjenica da ovoj firmi pripada 69,73 posto osnivačkih prava.

"Prema ugovoru o pristupanju stoji da je osnivački kapital GIKIL-a oko 150 miliona KM. KHK je po ugovoru bio dužan unijeti 74 miliona, toliko je i uneseno i to iznosi 49 posto kapitala u GIKIL-u, a dok je GSHL unio samo 32 miliona, a dužan je bio unijeti 77 miliona maraka. Da je unio, bio bi vlasnik 51 posto, a KHK 49 posto. Prema unesenom registrovanom kapitalu, što sud jedino i priznaje, GIKIL ima kapital od 106 miliona KM, odnosno, KHK je vlasnik 69,73 posto dok je GSHL vlasnik 30,27 posto", tvrdi Hasanhodžić.

Iako su se radnici GIKIL-a jučer nadali pozitivnom ishodu sastanka, do toga nije došlo. Oko hiljadu radnika konstantno traži od nadležnih da se razjasni pitanje odnosa u GIKIL-u naspram vlasničkih udjela. Također, pozvali su i nadležne institucije da se ne dozvole gašenje ove fabrike.