Privreda
0

Privrednici općine Vogošća izvezli robu vrijednu 174 miliona KM

FENA
Ukupan izvoz Kantona Sarajevo u deset mjeseci ove godine iznosi 620 miliona KM i veći je za 20,30 posto u odnosu na isti period lani.

Najveći izvoznici u KS-u su na području općina Vogošća, Novo Sarajevo, Ilidža i Ilijaš. Privrednici općine Vogošća u ovom periodu izvezli su robu u vrijednosti od 174 miliona KM ili 27,98 posto od ukupno ostvarenog izvoza Kantona Sarajevo.

Prema posljednjim podacima Privredne komore KS-a, najveći izvoznici u Kantonu Sarajevo su Volkswagen, JP Elektroprivreda, Standard, UNIS Pretis-NIS, SMBH, Bosnalijek, Metal d.o.o. Sarajevo, Fogs d.o.o., Robot d.o.o., Telma d.o.o. itd. Na tih deset izvoznika otpada 46,83 posto ukupno ostvarenog izvoza u tom periodu.

U strukturi izvoza metalski sektor učestvuje sa 63 posto, drvo i prerade od drveta 12, mineralna goriva i električna energija 11, farmaceutska industrija pet, prehrambena industrija tri posto itd.

Istovremeno, uvoz je iznosio 2,8 milijardi KM i povećan je za 24,92 posto što je više od trećine uvoza Federacije BiH (35,29 posto) i 25,06 posto uvoza zemlje.

Najveći uvoznici su Volkswagen, Energoinvest, Petrol BH-Oil co, Holdina, Orbico, Energopetrol, Podravka, Gorenje Comerce d.o.o., Lura d.o.o. Ilidža itd. Na njih otpada 23,04 posto od ukupno ostvarenog uvoza privrede u Kantonu Sarajevo za protekli period.