Uprkos pandemiji
188

Privrednici ne moraju brinuti: Sarajevski aerodrom nastavlja vršiti transport robe

L. K.
Međunarodni aerodrom Sarajevo uprkos teškoj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa nastavlja vršiti transport i otpremu tereta.

Sarajevski aerodrom trenutno proživljava najteže trenutke od rata, ali svjesni trenutka i potrebe za hranom i medicinskim potrebštinama, želi informisati javnost i privrednike da Sektor cargo usluga za vrijeme blokade uzrokovane epidemiološkom situacijom u vezi sa corona virusom, nastavlja da obavlja svoju djelatnost odnosno da vrši prihvat i otpremu robe sa zemljama sa kojima je Bosna i Hercegovina i do sada ostvarivala spoljnotrgovinsku razmjenu.

Transport robe se vrši sa aviokompanijama koje su zadržale redovne linije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, uz smanjeni broj dnevnih, odnosno sedmičnih letova.

U slučaju otpreme ili prihvata većih količina robe, Međunarodni aerodrom Sarajevo stvorio je prihvatljive radne uslove u smislu zaštite radnika, opreme i robe, koji bi vršili manipulaciju teretom sa vanrednih/charter letova.

"Takođe, ističemo da je još uvijek u funkciji Road Feeder services (RFS) kompanije Lufthansa koji transportuje robe iz Beča za Sarajevo, a prema raspoloživim informacijama i neke druge avio kompanije otvaraju mogućnost slanja avionskih pošiljki iz Sarajeva drumskim putem posredstvom Međunarodnog aerodroma Sarajevo. U smislu smještajnih kapaciteta Sektor cargo usluga Aerodrom Sarajevo, raspolaže sa preko 800 metara kvadratnih skladišnog prostora, rashladnim komorama te multifunkcionalnim prostorom za smještaj kvarljivih roba površine 250 metara kvadratnih. Za sve operacije Aerodrom Sarajevo raspolaže sa kvalitetnom opremom i visoko obučenim osobljem što je garant kvaliteta naših usluga", saopćili su sa sarajevskog aerodroma.