Privreda
0

Privrednici BiH i Srbije o CEFTA sporazumu

FENA
U Sarajevu 11. decembra bit će održan sastanak predstavnika privrednih komora u BiH i Srbije na kojem treba da se traže rješenja za sva otvorena pitanja i probleme koji proizilaze primjenom CEFTA sporazuma.

Ovo je rečeno na današnjem sastanku privrednika Republike Srpske i BiH sa srbijanskim kolegama u Privrednoj komori Srbije u Beogradu.

Istaknuto je da je dobro da u CEFTA sporazumu postoje mehanizmi da se svi problemi rješavanju bez odgađanja i u interesu privreda dviju država.

Predsjednik Privredne komore RS-a Borko Đurić rekao je da je postojala dobra saradnja privrednih komora RS-a i Srbije i prije stupanja na snagu CEFTA sporazuma, a da će one omogućiti i eliminiranje barijera koje postoje u toj saradnji. Dio tih problema nije bio definiran sporazumom, a kako je rekao Đurić, neophodno je naći rješenja koja će prvenstveno doprinijeti otklanjanju problema u protoku robe.

Privrednici treba da rade na tome, ali i stvaranju uvjeta za zajednički nastup na tržištu koje pokriva CEFTA sporazum i na tržištima EU za koje se pripremamo, istakao je.

Ukazao je i na potrebu većeg protoka robe iz RS-a i BiH, smanjenje debalansa i zajedničko traženje tržišta za plasman robe. Potpredsjednik PK-a Srbije Stojan Jevtić istaknuo je da je dosadašnja privredna saradnja RS-a, BiH i Srbije jako dobra, ali da CEFTA sporazum pruža još veće šanse.

Taj sporazum, naglasio je, ima određenih nedostataka, recidiva iz ranijeg sporazuma o bilateralnoj saradnji koji nisu riješeni i moraju se što prije otkloniti da ne bi opterećivali međusobnu privrednu saradnju.

To su prije svega problemi u vezi s fitosanitarnim uvjerenjima, veterinarskim ceftifikata, dozvolama za saobraćaj i dr.

Privrednici su na današnjem sastanku istakli, kako je rekao Jevtić, da nije dobro da postoje neuređeni carinski prijelazi prvenstveno o pitanju infrastrukture jer to znači usporavanje robe, ljudi i dodatne troškove.

Današnji sastanak u Privrednoj komori Srbije organiziran je na inicijativu Privredne komore RS-a, a u sklopu posjete delegacije Vlade RS-a kolegama u Srbiji.

Ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović je u Beogradu razgovarao s ministrom za infrastrukturu Veljom Ilićem o mogućnostima dalje saradnje u vezi sa saobraćajem i infrastrukturom.