Jačanje ekonomskih odnosa
6

Privredna komora Izraela u BiH službeni je partner Mostarskog sajma 2023.

S. Š. U.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Izrael je nedavno proglašen službenim partnerom Mostarskog sajma 2023., nastavljajući praksu podrške te države sajmu privrede koji za cilj ima povezivanje privrednika iz raznih oblasti.
Suočen s brojnim izazovima od svog osnivanja, Izrael je bio primoran uvesti inovacije i ubrzo je postao svjetski lider predstavljanjem revolucionarnih dostignuća u područjima obrane i sigurnosti, cyber sigurnosti, poljoprivrede, pročišćavanja vode, solarne energije, telekomunikacija, farmacije i industrije visokih tehnologija.

Ovo partnerstvo sajma 2023. godine, prva je inicijativa nedavno osnovane Privredne komore Države Izrael u BiH i njenog predsjednika Amira Gross Kabirija, a podržava ga i izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Predstavnici Komore koji će biti prisutni na sajmu povezivat će potencijalne partnere, osigurati neometanu komunikaciju među strankama, savjetovati o birokratskim, pravnim pitanjima i nastojati premostiti jaz između različitih poslovnih kultura.

Diplomatski i ekonomski odnosi Izraela i BiH su nedavno ojačali, a prisutnost izraelskih kompanija na sajmu ove godine, još je jedan korak u jačanju odnosa između zemalja za što se očekuje da će rezultirati povećanjem izraelskih ulaganjem u našu zemlju.

Očekivanja su da će predstavljanje sajma u izraelskim medijima također koristiti i bosanskohercegovačkom turizmu, koji je Izraelcima relativno nepoznat.

Posebno velik potencijal nalazi se u sektoru obnovljivih izvora energije. Mostar, a i Hercegovina kao regija, posjeduju ogroman neiskorišten potencijal u oblasti obnovljive energije, vjetra i sunca. Zbog toga Hercegovina predstavlja izvrsnu investicijsku priliku za izraelska poduzeća iz energetskog sektora.

U službenom pismu Ministarstva vanjskih poslova Izraela Dan Orian, direktor Odjela za Balkan i Yonatan Tsadaka, direktor Odjela za ekonomiju, su izrazili snažnu podršku inicijativi Privreden komore Izraela u BiH u pogledu sudjelovanja izraelskih kompanija na mostarskom sajmu, koji će podržati Ministarstvo vanjskih poslova Izraela i Veleposlanstvo Izraela u Tirani, koje će predstavljati veleposlanicom Izraela Galit Peleg, koja će uskoro biti imenovana veleposlanicom Izraela u BiH.

"Ministarstvo vanjskih poslova Izraela pozdravlja i podržava inicijativu koju je predvodila Privredna komora Izrael — Bosna i Hercegovina, u vezi sa sudjelovanjem na Mostarskom sajmu privrede u aprilu 2023. godine, uključujući vođenje izraelskog paviljona, koji će podržati Veleposlanstvo Izraela u Tirani. Paviljon će predstaviti izraelske kompanije i sposobnosti i bit će još jedan dokaz jačanja veza između Izraela i Bosne i Hercegovine", kazao je Dan Orian, direktor Odjela za Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova Izraela.

Dan Orian, direktor Odjela za Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova Izraela
Dan Orian, direktor Odjela za Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova Izraela

"Mostarski sajam je idealna prilika za predstavljanje izraelskih kompanija i privrednika bh. tržištu. Siguran sam da će Mostarski sajam dovesti do novih poslovnih partnerstava između zemalja. Izraelski privrednici poznati su po direktnom i praktičnom pristupu, što osigurava da će oni koji će nastupiti na sajmu tražiti konkretne poslovne prilike i biti spremni na sklapanje poslova. Ovo je prva od mnogih inicijativa, koje će uslijediti u budućnosti djelovanja Privredne komore države Izrael u BiH", istakao je Amir Gross Kabiri, predsjednik Privredne komore Izraela u BiH.

Amir Gross Kabiri, predsjednik Privredne komore Izraela u BiH
Amir Gross Kabiri, predsjednik Privredne komore Izraela u BiH

Mostarski sajam je prošle godine okupio više od 50 hiljada posjetilaca te nadmašio sva očekivanja organizatora, a Privredna komora Izraela u Bosni i Hercegovini je nezavisna neprofitna organizacija čiji jecilj pružanje podrške kompanijama u BiH i Izraelu, unapređenje privredne saradnje i olakšavanje bilateralnih ulaganja između zemalja.

Prostorije Privredne komore Izraela u BiH nalaze se u Mostaru.