Privreda
2

Pripreme za 4. SBF: BBI banka i BBI VIP biznis klub u posjeti Maleziji

Klix.ba
U sklopu priprema za organizaciju 4. Međunarodne investicijske konferencije Sarajevo Business Forum 2013. direktor BBI banke Amer Bukvić i članovi BBI VIP biznis kluba Eldin Hadžiselimović, direktor prodaje i član Uprave ASA Holdinga, i Mirsad Ćatić, direktor i predsjednik Upravnog odbora kompanije "Securitas BH", boravili su u radnoj posjeti Maleziji

Tokom boravka u Maleziji direktor BBI banke i delegacija VIP biznis kluba susreli su se sa Tun dr. Mahathir bin Mohamadom, bivšim premijerom Malezije kako bi dogovorili detalje predstojeće posjete i učešća na Sarajevo Business Forumu, koji će se u glavnom gradu BiH održati 17. maja. Sastanku bh. privrednika sa dr. Mahthirom prisustvovao je i ambasador BiH u Kuala Lumpuru Tarik Bukvić.

Na sastanku je razgovarano o privrednim prilikama u BiH. Dr. Mahathir se interesovao za načine kako produbiti saradnju između BiH i Malezije, te najavio dolazak delegacije malezijskih privrednika i predstavnika fonda “Khazanah Nasional”.

Bh. delegacija tokom boravka u Maleziji susrela se i sa čelnim ljudima ovog fonda. Inače, "Khazanah" je jedan od najznačajnijih investicijskih fondova u Aziji i vodeći je ulagač u oblasti poljoprivrede, finansijske industrije, telekomunikacija, transporta, zdravstvene industrije, infrastrukture, građevinarstva, medija, nekretnina, biotehnologije i komunalnih usluga.

"Iako u fokusu ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma nisu investicije i neće biti predstavljanja projekata, malezijski investitori dolaze u BiH kako bi pronašli sektore sa kojima bi u budućnosti mogli uspostaviti saradnju. Namjera BBI banke i BBI VIP biznis kluba, koji i inače tokom cijele godine organizira susrete biznismena, jeste da na ovogodišnjem SBF-u na osnovu modela rasta Malezije i Turske, te tranzicijskih iskustava Slovenije kroz diskusiju dr. Mahathira, Ali Babacana i Danila Turka ponudi platformu za razvoj BiH i Jugoistočne Evrope i pozicioniranje Sarajeva kao regionalnog ekonomskog centra, koji će imati povoljno okruženje za investiranje uspješnih ljudi iz cijelog svijeta", izjavio je Amer Bukvić, direktor BBI banke.